Борисов: Ремонтирахме Зимния дворец за 5 млн. лв, а едни борци срещу корупцията искаха за 50 млн. лв

Искаме да вземем нови бойни самолети, допълни премиерът

0
239
борисов
Бойко Борисов

В бюджета ще има 150 млн. лева допълнително за хората с увреждания, обяви той

„Спомняте си този проект в кабинета „Орешарски“ беше за 35 млн. лв., на борците срещу корупцията го казвам“, заяви Борисов преди откриването на ремонтирания Зимен дворец на спорта. Ремонтът е струвал общо 5 млн. лв. на държавата.

„Да поздравим спортното министерство за световното по художествена гимнастика и волейбол. Да, ще направим това. Хубаво е за България, когато има някаква кауза, както беше волейболът, председателството на ЕС. Мисля, че едно такова нещо ще ни мобилизира. Ако заведем метрото до лифта – от метрото, на лифта и ски пистата. Възможно е да се направи“, коментира Борисов идеята София да приеме младежка Зимна олимпиада.

Борисов заяви, че по никакъв начин не напада президентската институция. „Единствените, които ни нападат са те“. „Президентът отиде на волейбол във Варна, аз не съм бил на нито един, отиде на гимнастика, аз не съм отишъл. Задавате ми този въпрос, за да може президентът да е в новините, а не спортната зала, в която щяха да потънат 50 млн., а не да я направим за 5“, ядоса се Борисов на журналистка.

Премиерът коментира референдума в Македония. „Всеки един народ сам определя съдбата си. Ние ги подкрепяме по европейския им път. Не можем да се месим във вътрешната политика на Македония“.

„Най-добрите самолети са участвали в конкурса на България. Ние държим самолетите да са нови. Недай си Боже ако стане война, не искам пилотите ни да са пушечно месо. Ще предложа на министър Каракачанов да покани и летците от Граф Игнатиево да влязат в комисията по избора, защото те ще летят на тях, те са най-добрите“, подчерта министър-председателят на страната. Той напомни, че винаги сам си носи отговорността.

„Борбата с корупцията, олигархията, контрабандата, става възможно всяка година да има повече 150 млн. лв. в бюджета. Така съм обещал. Сутринта се чух с Мая Манолова по телефона. Тя поиска 105 млн., аз дадох 150. Синдикатите са против, възложил съм на парламентарната група на ГЕРБ, възложил съм на социалния министър трите закона да ги вкарат и гледат заедно.

Най-лесно е да кажеш „Бойко отговаря“. Да, Бойко отговаря. Аз съм поел ангажимент в новия бюджет да има 150 млн. лв. повече. Моята работа е да събера парите чрез НАП, ДАНС и полицията. Ще има повече пари за социални дейности, сутринта говорих с Горанов. Разбрахме се в коалиционния съвет, че ще дадем за тези дейности 150 млн. лв. повече. Оттам нататък парламентаристите да го гласуват и приемат“, изтъкна премиерът. И допълни, че тези пари са повече от целия бюджет за култура.

„Кирил Ананиев се опитва да направи реформа, но всички са срещу тази реформа“, каза още Борисов.

Реконструкцията на спортната сграда започна през септември миналата година. Ремонт на съоръжението не беше правен от откриването му през 1983 г. Стойността на обновяването е 4 млн. лева. 3 млн. лева от тях гарантиран резултат за енергийна ефективност, а останалият 1 млн. лв. е предназначен за 10-годишен кредит за строително-монтажни дейности.

Ремонтът беше извършен без да се прекъсва тренировъчната и състезателна дейност на спортистите.