Борисов след петчасова среща с турския вицепрезидент: Не се разбрахме, не смятат, че са ни обидили

В България антитурската кампания носи плюс, но ние не го правим, категоричен бе той

0
359
премиерът
Бойко Борисов

На мен никой не ми е оказвал натиск, обяви премиерът

След петчасови трудни разговори в Букурещ на премиера Борисов с турския вицепрезидент Фуат Октай бе пуснат клип от изявление на Борисов пред медиите. Това стана в 1 часа след полунощ. Ето какво каза Борисов.

Те считат че с нищо не са ни засегнали, че било извадено от контекста това, което в България се раздухва. Извадихме сайтовете, пуснахме това, за което говорихме, на живо и сега продължават да говорят по телефона. Не считам, че е повече нужно едно и също нещо да говорим.

Ако преценят, че трябва да се поднесе извинение, да го направят, аз бях отстъпчив за всякакви други варианти, за съвместни изказвания, комюникета, интерпретации… Много ясен бях, че честта и достойнството на една държава не могат да се измерват с никакви други ползи, така че ние не сме ги засегнали по никакъв начин, никой не ни е оказвал каквото и да и било въздействие за закона за вероизповеданията, това сме си направили, защото сме считали, че като държава ние сме длъжни да плащаме за всяко едно от вероизповеданията.

По толкова много проекти говорихме, че ме е яд, че заради такова нещо си влошаваме отношенията… Те не могат да го осъзнаят и продължават да твърдят, че това по никакъв начин не било натиск, било ситуация. Пет часа обяснявам кое е натиск, кое е ситуация… Те твърдят обратното. Повече няма какво да изясняваме. Те, техният въпросен външен министър казва, че ни е оказал натиск, за да се приеме закона за вероизповеданията, което е лъжа. Което не е истина.

На мен никой не ми се е обаждал, нито ми е оказвал натиск. Това ние самите, знаете, го правихме толкова време – публично, срещи със синода, с мюфтиите, с всички. Какъв натиск, какво е това? Аз ги разбирам, че са в избори, но и ние сме в избори. Ние, когато всички водят антитурска кампания, ние никога не сме си го позволили.

А в България антитурската кампания носи плюс. И именно заради добросъседските отношения, ние никога не го правим. Разбирам, че в неделя имат избори, но в крайна сметка в България по никакъв начин нашите мюсюлмани не се нуждаят от защита, защото те имат абсолютните права, свободи, и на вероизповедание, и на всичко останало. Така че това съм защитавал, не се разбрахме за съжаление, завърши премиерът.

В сряда по време на предизборен митинг Чавушоглу заяви, че Анкара се е намесила в поправките на Закона за вероизповеданията. По думите му Турция е в контакт със София за намиране на решение за дълговете на Главното мюфтийство. Според турския външен министър предложените поправки в Закона за вероизповеданията са били срещу всички видове основни права и свободи и нарушавали правата.

Външният министър Екатерина Захариева привика турския посланик у нас и заяви, че изказването на Чавушоглу е „крайно неприемливо“.