Борисов: Трябва да инвестираме в промените

Близо 17 млрд. лв. са отпуснати за периода 2007-2020 г. като предприсъединителна помощ за страните от Западните Балкани

0
59
борисов
Срещата на Борисов с шефа на Европейската сметна палата Лене. СНИМКА: ПРЕССЛУЖБА НА МС

В съвременния свят дигиталните умения са не само обща култура, но и богатство, допълни той

В съвременния свят дигиталните умения са не само обща култура, но и богатство, каза премиерът Бойко Борисов по време на официалния старт на програмата „Grow with Google“. Google знае всичко. Спорим ли за нещо, чукни в Google и го провери, каза премиерът. По думите му светът върви с толкова ускорени темпове, че дори не можем да го асимилираме. Всеки месец има нови и нови приложения. Младите хора, те не гледат дори и телевизия, всичко е на телефоните. В много държави вече се говори за градски транспорт и самолети без участието на хора, заяви премиерът Борисов.

Той посочи колко важно е образованието и подчерта, че за това са решили да увеличат двойно учителските заплати. Не можем да смогнем да подготвим учебници, които стават и дигитални, посочи той. Коренно трябва да се инвестира, за да се променяме, ако искаме да сме конкурентоспособни, посочи той. Трябва да отговорим на тези предизвикателства. Убеден съм, че ще сме водещи в нашия регион.

Трябва да направим такива условия в България, заплащането и доходите да са такива, че знаещите хора да си останат тук, каза Борисов. Той отбеляза, че в дневния ред на предстоящите срещи на високо равнище присъства темата за дигитализацията на Западните Балкани, наред с инфраструктурната свързаност, което ще позволи задържането на младите хора в региона. Премиерът информира, че му предстои днес среща с ресорния еврокомисар по темата „транспорт“, като заяви, че очаква да има „доста тежки разговори“. Нашите шофьори, които работят в Европа, са добри и много западни компании, биха искали да ги имат в техните фирми, изтъкна премиерът. Преди това той имаше среща с председателя на Европейската сметна палата Клаус-Хайнер Лене в Министерски съвет. 

Двамата обсъждаха ефективността на средствата от предприсъединителните фондове за страните от Западните Балкани в контекста на тяхното приобщаване.

Европейската перспектива на западнобалканските държави е от ключово значение за стабилността и сигурността в региона. Затова е важно да се инвестира сериозен финансов ресурс, който да подпомогне политики като утвърждаване на върховенството на закона, административната реформа, околната среда, инфраструктурата в тези страни, заяви премиерът Борисов. Той подчерта, че за евроатлантическия път на страните от Западните Балкани е необходима европейска подкрепа, за да се засили регионалното сътрудничество във всички сфери.

Близо 17 млрд. лв. са отпуснати за периода 2007-2020 г. като предприсъединителна помощ за страните от Западните Балкани. Европейската сметна палата отчита, че като цяло тези средства се изразходват ефективно, въпреки някои недостатъци на националните органи, и са подкрепили стартиралите в тези държави реформи. Клаус-Хайнер Лене препоръча по-нататъшна подкрепа на регионалното сътрудничество и използването на политическия диалог за постигане на резултати, особено в областта на върховенството на закона и публичната администрация.

Председателят на ЕСП поздрави премиера Борисов за активната му роля за процеса на интеграция на страните от Западните Балкани и изрази очакване за положителни резултати след срещата на върха тази седмица в София.

Клаус-Хайнер Лене и българският представител в ЕСП Илиана Иванова са в София за участие в конференция, организирана в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС.