Борисов: Щом се качват заплатите на учителите, нормално е да се качат и тези на свещениците и ходжите

Правителството ще отдели 15 млн. лв допълнително за заплати на вероизповеданията

0
143
борисов
Борисов на среща в Синода с патриарх Неофит. СНИМКА: ПРЕССЛУЖБА НА МС

Освен благодарности друго не получаваме, обяви премиерът след среща в Синода

Щом се качват учителските заплати, нормално е да се качат и на свещениците, ходжите. В крайна сметка да се приравнят учителските заплати с тези на свещениците е нещо съвсем нормално.

Това заяви пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов след приключилата среща между премиера и ръководството на Светия Синод.

,,Освен благодарности, друго не получаваме. Правим много за църквите в страната. Между първо и второ четене ще отрегуриламе всичко, което сме се разбрали и накрая законът да е приемлив за всички. Никой никога не е мислил и не мисли техните доходи, които си получават от дарения, продажба на свещи и т.н., да им ги взима, събира, проверява и т.н. Разбира се, средствата, които държавата отпуска целево за църквата, ще се държат под контрол. Разбрахме се за минимален праг от 15 милиона допълнително, които се дават, за да може да има за свещеници и за заплати“, обясни още премиерът.

,,Мога да заявя, че намерихме консенсусно решение. По този начин държавата ще бъде в услуга на Българската православна църква, а не в ущърб. Ще има религиозна свобода“, коментира от своя страна отец Антоний.