Викат експремиерът Герджиков в парламента за грипените

Служители на МО също ще са част от разпитваните

0
82
Герджиков
Огнян Герджиков

Комисията в НС ще търси за обяснения и хора на президента Радев

Бившият служебен премиер Огнян Герджиков ще бъде извикан в анкетната парламентарна комисия за избор на нов изтребител. Тя бе създадена по предложение на ГЕРБ. Преди първото заседание на комисията депутатът от ГЕРБ Емил Христов, който е председател на анкетната комисия, заяви: „Ще повикаме всеки, който преценим, че може да ни е от полза, включително и служебния премиер Герджиков“.

Междувременно стана ясно, че президентът Румен Радев няма да бъде викан за обяснения дали е бил повлиял за класирането на трите оферти. Христо обаче поясни, че хора от екипа на Радев ще трябва да дават обяснения.

Имената им обаче не станаха ясно. Христов обаче даде да се разбере, че тези хора са работили в групата на Министерството на отбраната, която е класирала офертите. Припомняме, че служебното правителство на Огнян Герджиков прие решение, с което одобрява класирането на трите оферти за нови бойни самолети. На първо място бяха класирани шведските „Грипен“, на второ италианските „Юрофайтър“, а офертата на Португалия и САЩ за Ф-16 беше декласирана.