Външно министерство скръцна със зъби на руското посолство заради „олигофрените“

Подобни действия не допринасят за двустранните ни отношения с Русия, а напротив, създават благоприятна почва за антируски настроения сред българските граждани, се казва в позиция на министерството

0
355
посолство
Министерство на външните работи

Автор на пасквила е рубладжията от „Възраждане“ Костадин Костадинов

По указания на ръководството на МВнР заместващият директора на дирекция “Източна Европа и Централна Азия” посланик Георги Панайотов е провел разговор със съветник в посолството на Руската федерация, като е предал позицията на българската страна по повод безкритичното публикуване на фейсбук страницата на посолството на препечатка от сайт.” Това се казва в съобщение на Външно министерство, публикувана на сайта им.

Представителят на МВнР изрази разочарование по повод публикуването на мнение, съдържащо обидни за българския народ квалификации, като посочи, че подобни действия не допринасят за двустранните ни отношения с Русия, а напротив, създават благоприятна почва за антируски настроения сред българските граждани”, се изтъква още в съобщението.

Повод за скандала стана новогодишна елха, която посланик Макаров подари на софиянци. В навечерието на Рождество граждани организираха протест пред нея, като се обявиха срещу руската агресия срещу Украйна и поискаха освобождаване на задържаните в Керченския проток моряци. Неподходящо се оказа и мястото, където бе поставена – само на метри от взривената от комунистите в началото на миналия век катедрала и избитите и ранени над 300 софиянци.

Протестът пред елхата превъзбуди русофила Костадин Костадинов, лидер на „Възраждане”, който написа гневен пост, обиждайки българите, че са „олигофрени”, „малоумници” и „пасмина”. Текстът му попадна в маргинална медия, а Руското посолство веднага го публикува на фейсбук страницата си, демонстрирайки, че приема обидните за българите квалификации.