ГЕРБ остава първа политическа сила, сочи проучване на „Екзакта“

В средата на декември 2018 г., 45% заявяват, че се чувстват оптимисти за собственото си бъдеще

0
162
герб
Нагласите на избирателите според проучването. СНИМКА: ЕКЗАКТА РИСЪРЧ ГРУП

45% от българите са против предсрочни избори

Мнозинството от българите не искат предсрочни парламентарни избори. Това показват данни от проучване на „Екзакта Рисърч Груп“, проведено между 1 000 българи в периода 10 – 17 декември.

45% от сънародниците ни са на мнение, че на страната ни не са нужно предсрочни парламентарни избори. 36% пък искат предсрочни избори, а 19% не знаят или нямат мнение по въпроса.

В сравнение с месец октомври с 5% намаляват хората, които не искат предсрочни избори и също с толкова нарастват желаещите предсрочен вот.За предсрочни парламентарни избори се обявяват 72% от избирателите на БСП.

В София общественото мнение е разделено – 35% от столичани са „за“ предсрочни избори, а 37% са „против“.

Болшинството от избирателите на ГЕРБ и на ОП са на мнение, че кабинетът трябва да изкара пълния си мандат. Сред привържениците на ДПС също имат превес преценките, че не са нужни предсрочни избори.Ако в страната се проведат предсрочни парламентарни избори сега, преднината на първата политическа сила у нас ГЕРБ пред БСП ще бъде 2.7%.

Според данните от проучването за ГЕРБ ще гласуват 23.5% от българите. БСП пък ще бъдат подкрепени от 20.8% от избирателите. Стойностите са близки до тези от проучването на агенцията, проведено през октомври тази година. Тогава ГЕРБ имаше електорален дял от 23.7%, а БСП – 20.1%.

Ако днес има избори, третата политическа сила ще бъде ДПС с 5.1%. След това се нареждат ОП с 3.8%, „Демократична България“ с 2.5%, „Воля“, АБВ и РБ с по 1%.

За други партии биха гласували 7% от българите според извадката. 34% заявяват, че няма да гласуват.Очакванията на българите за бъдещето на страната през новата 2019 година са по-скоро песимистични.

45% от сънародниците ни са настроени песимистично срещу 42%, които имат по-скоро оптимистични очаквания.

Оптимисти са по-често заможните и образованите, както и жителите на градовете извън столицата.

3/4 от избирателите на ГЕРБ и половината от тези на ОП очакват по-добри дни за страната. Най-позитивни са младите и избирателите на ГЕРБ.По-често песимистични очаквания за развитието на страната имат нискообразовани и бедни респонденти, избиратели на БСП и на ДПС, хора без политически предпочитания и жители на столицата.

В средата на декември 2018 г., 45% заявяват, че се чувстват оптимисти за собственото си бъдеще, а песимистите възлизат на 40%.