Костадинов не е доволен от резултатите в изборите на „Възраждане“

0
62
Снимка: архив

Кампанията им струвала 880 000 лева, 83 000 от тях били за София

Костадин Костадинов не е удовлетворен от резултатите на партията си „Възраждане“ на местните избори. Това призна самия той на брифинг, където представи равносметката си от вота.

Резултатите не са тези, които искахме да бъдат. Не ни задоволяват. Причините са няколко. На първо място не можахме да преценим и не очаквахме ниската избирателна активност, каза Костадинов.

Като втора причина той нареди купения и корпоративния вот, като според него вторият вид е оказал по-голямо влияние. Местните робовладелци вече не купуват вот, а директно заповядват да се гласува за тях, коментира той.

На трето място той постави субективни причини. Обясни, че е имал възможност да избира между хора от партията, и такива, които не са, но биха постигнали добри резултати. Според него много от формациите предпочитат втория вариант, а „Възраждане“ са заложили на първия.

Никой от „Възраждане“ не съжалява за този избор и ако трябва да го направим пак след два месеца, ще го изберем пак, каза Костадинов.

Той подчерта, че много от кандидатите и партийните структури са се явили за първи път и нямат опит в изборите.

След изборите „Възраждане“ участва в 247 общини от общо 265. Почти навсякъде са участвали самостоятелно с изключение на две местни коалиции. Печелят 201 общински съветници в 86 общини, а в 23 от тях са втора политическа сила. Имат обаче само един-единствен общински кмет – в Борован, където победата бе още на първи тур.

Партията се яви на балотаж в Банкя, Габрово и Земен, но изгуби и трите.

Това са третите местни избори, на които партията на Костадинов се явява. Като през 2015 г. са се явили в 5 общини и са спечелили един общински съветник. Досега партията имаше десетима съветници – във Варна, Бургас, Стара Загора, Русе и Сливен.

Сега партията ще има свои представители в една трета от страната, изчисли лидерът ѝ Костадинов.

„Резултатите ни не са никак лоши по отношение на София“, коментира Деян Николов, който бе кандидатът на партията за кмет на столицата. Той похвали „Възраждане“ са избора ѝ да играе сама на вота вместо да се коалира с други партии и местни лидери.

В нощта на балотажа лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обвини управленските си партньори от ПП-ДБ, че по места са работили с „Възраждане“ срещу ГЕРБ и че те са в нова коалиция. „Имаше много болка в думите му“, коментира Костадинов. Той отрече да има нова коалиция и призова ГЕРБ-СДС да подкрепи вота на недоверие срещу правителството.

Костадинов намери много общо между себе си и кандидата за кмет на София Ваня Григорова – коментиран е бил произходът им, както и имотите им.

„Не мога да кажа на хората, подкрепящи „Възраждане“, какво да мислят и какво да правят“, обясни Николов и според него поддръжниците им са могли сами да направят избора дали да подкрепят Григорова или Терзиев. Обясни обаче, че повечето от избирателите на партията му са избрали именно нея на втори тур.

Костадинов обаче изрази съмнения около кампанията на Григорова. Според него тя е била изключително скъпа, а е необяснимо откъде идват парите за нея, както и че е възможно да се зароди нов политически проект около нея, подобен на „Продължаваме промяната“ и „Български възход“.