ГЕРБ подкрепи ветото на президента върху Закона за приватизация

Не сме приемали лобистки текстове, заяви Цветан Цветанов

0
61
вето
Цветан Цветанов

Ще бъде въведена нова точка, която ще забранява изменения по задълженията, обяви шефът на правната комисия Данаил Кирилов

Хубаво е, че президентът наложи вето. След разговори с премиера решихме, че ще подкрепим мотивите на държавния глава и ще се съобразим с ветото по 3 и 4 параграф. Ето защо няма да внесем този законопроект. Това заяви на брифинг в парламента зам.-председателят на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов.

По този начин се надяваме да бъдат разсеяни всички внушения и манипулации в обществото относно Закона за приватизация и следприватизационния контрол. Също така се надяваме със скоростта, с която определи това вето президентът да даде отговор на нашето запитване къде са онези 1 милиард и 600 милиона лева от времето на служебното правителство. Надяваме се в духа на добрия тон да ни отговори възможно най-скоро“, добави зам.-председателят на ГЕРБ.

ГЕРБ никога не е приемал лобистки текстове. Взе се принципно решение Данаил Кирилов да разработи текстове, с които да се отменят всички законодателни предложения, които бяха вмъкнати от коалиционните ни партньори“, посочи Цветанов.

Трябва да прекратим всякакви нападки по каквато и да е тема. Имаме управленска програма, която се изпълнява стриктно. Все пак винаги сме подкрепяли законите, внасяни от нашите коалиционни партньори. Може би трябва да подобрим комуникацията помежду ни, което понякога води до погрешно тълкуване в обществото“, заяви още той.

По отношение на промените в Закона за приватизация и следприватизационния контрол председателят на Правната комисия Данаил Кирилов коментира, че с тези нови промени ще се сложи край на неправилното тълкуване, което витае около въпросния законопроект.

Ще бъде въведена нова точка, която ще забранява изменения по задълженията. В този смисъл няма да могат да се намаляват или предоговарят евентуални санкции в случай на неизпълнение на договора“, поясни той.

Кирилов каза още, че ГЕРБ няма нищо общо с интерпретациите и че били вкарани в дебат, който не е бил техен.

Всички задължения са със срок за действие между 3 и 5 години. Нямаме скъсяване на срока“, подчерта Кирилов и допълни, че терминът „специфични задължения“ никога не е бил техен.

Относно частта, касаеща Закона за енергетиката, председателят на Комисията по енергетика Делян Добрев разясни, че са направени такива промени, които са обвързани най-вече с либерализирания пазар.

Промените бяха спешни, тъй като от 1 юли започна модел на либерализирания енергиен пазар. Нашата цел не е да намалим конкуренцията в сектора, а точно обратното. Искаме също така да намалим административната тежест и да увеличим финансовата. Казано накратко, стремим се към по-голяма прозрачност и по-голяма конкуренция на пазара“, каза Добрев.

От своя страна зам.-председателят на Комисията по икономическа политика и туризъм и депутат от ГЕРБ Даниела Савеклиева обяви, че промените в Закона за приватизацията целят да облекчат процедурата по продажба на държавни имоти, за да стигне до повече заинтересовани лица.

Всъщност в него има много значими и важни законодателни промени както за енергетиката, така и за новата електронна система, която да доведе до по-голяма прозрачност и до по-бързо провеждане на процедурите по продажба на имоти държавна собственост, защото до момента тези имоти, при които процедурата върви по приватизация или през областни управители, е твърде тежка и дълга“, заяви Савеклиева.