ГЕРБ предлага съдия Стефка Стоева за шеф на ЦИК

Днес изтича срокът за предложения за нов състав на комисията

0
63
цик
Снимка: архив

Управляващите готови да подкрепят кандидатите на БСП

ГЕРБ и ДПС обявиха днес кандидатите си за новата Централната избирателна комисия (ЦИК), като управляващата партия подменя над половината от 7-те си членове, съобщи БНР.

За председател на ЦИК управляващата партия предлага Стефка Стоева – съдия от Върховния административен съд. А за нови членове – досегашния говорител на ЦИК и номинация на БСП в сегашната избирателна комисия Александър Андреев, както и Мирослав Джеров – юрист. ГЕРБ ще подкрепи и кандидатура от неправителствения сектор. Това е Димитър Димитров, предложен от Асоциацията на политолозите, който е главен асистент в Софийския университет, катедра „Политология“.

За членове са номинирани и досегашните представители в ЦИК Георги Баханов, Йорданка Ганчева и Мария Бойкинова.

Цветан Цветанов подчерта, че в пленарната зала ще подкрепят кандидатите на БСП, въпреки заявеното отсъствие на левицата по време на предстоящия избор за ръководство на ЦИК.

„За нас няма значение кой ще предложат. Доколкото разбираме вече в публичното пространство се говори за един идеолог, който е в Българската социалистическа партия. Надявам се, че ако БСП имат смелостта да номинират Юрий Асланов, това ще бъде поредният опит за тиражиране на дезинформация“, обясни Цветан Цветанов.

„Дори и да влязат в пленарна зала като посетителска група, без да се докосват до устройствата за гласуване, ние просто ще направим това, което те предложат в българския парламент и като членове на Централната избирателна комисия“, допълни Цветанов.

„Обединени патриоти“ излязоха с две кандидатури – за заместник-председател предлагат доц. Таня Йосифова и за член – Бойчо Арнаудов, който и сега е член на ЦИК. „Атака“ остана без двамата си досегашни членове – една от които на заместник-председателя на ЦИК Мария Мусорлиева.

ДПС ще запази досегашните си двама от тримата членове в Централната избирателна комисия и ще внесе кандидатурите на Севинч Солакова и Ерхан Чаушев за следващ петгодишен мандат, съобщиха за „Хоризонт“ от ДПС.

Отпада Метин Сюлейман, тъй като квотата на ДПС се намалява с един член.

Днес изтича срокът за внасяне на предложения за нов състав на Централната избирателна комисия.

До този час в деловодството на Народното събрание са постъпили и предложенията на „Воля“ и коалиции от партии „Реформаторски блок“, които предлагат досегашните си членове Кристина Цанкова-Стефанова и Ивайло Ивков.