Горанов: Дебатът за Ф-16 се превърна в популистки

0
61
Министрите на отбраната Каракачанов и на финансите Горанов опровергаха президента Радев. СНИМКА: КАНАЛ 3

В сделката няма никакви скрити задължения, обяви военният министър Каракачанов

Дебатът за закупуване на самолети в която и да е страна никога не е лек, защото във всяка една от държавите сделките са били значителни. При нас дебатът за F-16 се превърна в популистки, а не в дебат за армията. Това сподели пред журналисти финансовият министър Владислав Горанов по повод днешното изявление на президента Радев във връзка със закупуването на нови изтребители.

По думите му дебатът относно F-16 повече от година е пред публиката за разлика от дебата за избора на Грипен, с който президентът е ангажирал правителството да го закупи.

,,Абсолютно убедени сме в легитимността на взетото решение, тъй като и дветете правителства – и на България, и на САЩ – сме се разбрали по условията и няма никакви скрити договорки. С наложеното вето президентът даде още един шанс на партиите да заявим своята натовска позиция. Искаме също така да попитаме дали президенът ще наложи вето и върху Закона за държавния бюджет с намерението още да продължи да протаква сделката. Ако го направи, просто трябва да оформим нашата политическа стратегия, за да преодолеем и това евентуално вето“, коментира Горанов.

,,Смесването на различни теми е неприемливо, но сме доволни, че ще имаме възможност да подкрепим още веднъж нашата пронатовска позиция“, добави финансовият министър.

Не съм съгласен, че по този въпрос не е имало достатъчно дебат. Дебатът започна преди повече от две години, когато станах министър на отбраната. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

2 години и 4 месеца вече това е тема, която не слиза от медиите, обсъждала се е и в Комисията по отбрана, и в пленарна зала, и на професинално, и на политическо ниво, заяви Каракачанов.

Няма абсолютно никакви скрити задължения, които следват от подписването на договора, няма никакви допълнителни договори, които трябва да бъдат подписани до получаването на самолетите, подчерта военният министър.

По думите му годишната поддръжка на F-16 излиза по-евтино от годишната поддръжка на „Грипен“.

Всички тези опити да се всява някакъв страх в обществото, че ще бъдем натоварени с допълнителни разходи, както и че самолетите не отговарят на изискванията за охрана на въздушната граница, не отговарят на истината, категоричен е Красимир Каракачанов.

Мога да гарантирам, че всички, които отговарят за сделката, си свършиха работата, заяви вицепремиерът.

Институциите трябва да говорят помежду си, а не през медиите, защото се получава развален телефон, отбеляза Красимир Каракачанов.

Абсолютно не отговарят на истината опасенията, че покупката на F-16 ще бъде за сметка на другите два проекта – флота и сухопътните войски. Това по никакъв начин не е поставяно на дневен ред като проблем. Буквално се движеха в пакет трите проекта, каза още министърът на отбраната.