Готова е процедурата за АЕЦ „Белене“, обяви енергийният министър

Централата ще се строи с частни инвеститори

0
34
аец белене
АЕЦ Белене

Изборът на инвеститор ще отнеме една година

Готова е процедурата по избор на стратегически изпълнител за АЕЦ „Белене“. Предвижда се една такава процедура като избора на инвеститор да продължи в рамките на 12 месеца. Нашата цел е да ревизираме проекта и да гарантираме нашата енергийна сигурност, проектът да бъде финансово и икономически жизненоспособен.

Това заяви по време на брифинг в Министерски съвет министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Този модел първо трябва да бъде обсъден с колегите от Министерски съвет. С решението днес МС ми възложи да представя процедурата пред парламента. Това ще направя в първия момент, в който бъда повикана при народните представители“, обясни енергийният министър.

По думите ѝ предстоят 9 етапа и ако всички те бъдат преодолени до една година, то последният етап ще е свързан с подписване на акционерно споразумение в случай че в хода на преговорите е постигнато съгласие между отделните потенциални акционери.

Всички ще бъдат поставени пред равни условия“, обясни тя.

Междувременно по думите на Петкова темата за източниците и маршрутите за доставка на природен газ е основен приоритет в енергийната политика на правителството.

Ето защо ние работим много целенасочено в тази посока. Един от проектите, който е ключов не само за България, но и за целия регион, това е интерконекторът Гърция-България. По отношение на този проект ние имаме сключен договор с азербайджанската компания СОКАР за доставка на 1 милиард кубични метра газ от 2020 година. До този срок ние трябва да сме изградили интерконектора Гърция-България. Той трябва да е въведен в търговска експлоатация, за да можем да разчитаме именно на тези количества“, обясни още министърът.

Според нея се разглежда като възможност доставката на природен газ от Румъния, която има сериозен местен добив.

Разчитаме разбира се и на наш местен добив. Разчитаме проучванията в Черно море да бъдат положителни и България да има голям местен добив, което е и най-голямата диверсификация и най-голямата сигурност на доставките, когато говорим за природен газ“, посочи още Теменужка Петкова.

Тя коментира и темата, че Гинка Върбакова и „Инерком“ влизат в ЧЕЗ.

По отношение на ЧЕЗ никой от нас няма отношение към решенията, които взима едно частно дружество, в което българската държава да не притежава никакво участие. Така че ние не можем да коментираме този въпрос поне на този етап“, заяви още енергийният министър.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here