Доц. Антоний Гълъбов: В момента нямаме президент

0
287
Румен Радев

Румен Радев тласна протестите в грешна посока, за да защити себе си

В момента нямаме президент. Това заяви пред Bulgaria ON AIR политологът доц. Антоний Гълъбов по повод протестите и противопоставянето на институциите у нас.

Той заяви, че Румен Радев е напуснал зоната си на отговорност, което е довело до тежък институционален проблем.

Доц. Гълъбов напомни, че след февруарските протести през 2013 г. тогавашният президент Росен Плевнелиев е успял да превърне президентската администрация в пространство за диалог между протестиращите групи.

В момента г-н Радев е страна – това е недобра ситуация в условията на протести, които Радев тласна в грешна посока, за да защити самия себе си, подчерта политологът.

По негови думи протестът повтаря репликите, които суфлира Радев – няма свое лице и послание. Това затруднявало диалога.

Доц. Гълъбов посочи, че по Конституция президентът не може да иска оставката нито на правителството, нито на главния прокурор. Според него усещането за несправедливост не било резултат само от действията на съдебната власт.

„Г-н Радев си позволи да заяви, че бъдещето на България се решава на площада. Време е да се направи крачка встрани и да започне процес на изграждане на диалог“, категоричен бе политологът. Той изрази мнение, че вотовете на недоверие към правителството са все по-зле подготвени.

По думи на доц. Гълъбов вместо енергията на протеста да се насочва в безплодна посока, трябва да се разбере, че България е парламентарна република. Той изрази подозрение, че тласкането на страната в условия на пълна несигурност обслужва нечии интереси. Те обаче не били българските.

Политорогът напомни, че в момента са заложени стратегически интереси на България и страната ни трябва да има пълноценно работещо правителство. Според него Борисов е доказал, че знае какво означава национален интерес и в определена ситуация би могъл да се оттегли, за да може това правителство да свърши работата, за което е избрано.