Руска прегръдка за президента Радев във Варна

0
283
Радев и Путин

Дали българският президент ще продължи да бъде проводник на чуждодържавни интереси

Николай Георгиев, Faktor.bg

Невиждано политическо фиаско разигра президентът Румен Радев във Варна. Драматичната визита стартира пред Фестивалния и конгресен център, където Радев пристигна с антураж от дузина цивилно облечени охранители на НСО, ведно с телевизионен екип на президентската институция. Радевият театрален марш по варненското ларго премина при вял граждански интерес и снимки с въодушевени туристи.

Не такова обаче беше положението пред сградата на Община Варна, накъдето президентът се беше запътил за среща с протестиращи граждани. На място Радев поздрави събралото се множество, като призова за гражданско неподчинение, протестни акции и бламиране на българските институции. Особен интерес за главнокомандващия предизвикаха неколцина нарочни лица, известни във Варна като защитници на Русия, пропагандисти на идеята за напускането на България от Европейския съюз и НАТО, като милеещи за комунистическия ред в страната.

Движение „Възраждане“ на русофила Костадин Костадинов

Най-активни в ръкоплясканията и хвалебствията към Радев бяха привържениците на русофилската партия „Възраждане“, чийто лидер Костадин Костадинов понастоящем е разследван от ДАНС за престъпления против държавата. Групата на „възрожденците“ стана известна в началото на протестните действия във Варна, когато разкъса с нож знамето на Европейския съюз.

Цветан Атанасов и социалистическия „Ретро музей“

Личен разговор с президента проведе собственикът на „Ретро музея“ във Варна Цветан Атанасов. Същият е бивш кандидат за кмет на Варна, популяризирал политическата си кариера с восъчна фигура на руския президент Владимир Путин. При откриването на предизборната си кампания тогава, Атанасов отправи послание към руския народ и руските туристи. „Харесвам политиката на Путин. Ако стана кмет, Ви гарантирам, че Варна няма да се отрече от Русия“, споделя Атанасов.

Борислав Гуцанов и Мая Манолова

В края на своеобразната изнесена приемна президентът се снима с обитателите на палатковия лагер, организиран от градската организация на БСП и лидера й Борислав Гуцанов. Същият е чест гост в Генералното консулство на Руската федерация, чиито дипломатически служители ежедневно наблюдават протестните активности във Варна. В мониторинга се включва и генералният консул Владимир Климанов – разузнавач от състава на руските ГРУ, прикрит зад дипломатическата служба у нас. Добри думи президентът размени и с членовете на гражданското сдружение на Мая Манолова, чиито областен координатор Тодор Йотов организира незаконна блокада на възлово кръстовище недалеч от палатковия лагер.

Докога руската омерта ще тормози Варна и дали българският президент ще продължи да бъде проводник на чуждодържавни интереси, знаят само кураторите на задкулисния сценарий. От нас зависи дали престъпните им намерения ще постигнат целта си – България извън ЕС и НАТО, в путиновата орбита на Евразия…