Законът на Пеевски за медиите бе приет на първо четене

В него има точка, която задължава медиите да разкриват действителните си собственици и да декларират информация за всяко финансиране

0
45
кодекс
Снимка: архив

Текстовете минаха с общо 92 гласа “за”, 12 “въздържал се” и “28” против

Парламентът прие на първо четене промените в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения. Вносители на промените са депутатите Делян Пеевски, Йордан Цонев, Хамид Хамид и Велислава Кръстева от парламентарната група на ДПС.

В него има точка, която задължава медиите да разкриват действителните си собственици и да декларират информация за всяко финансиране през предходната година, както и информация за лицето, което го е направило. Досега законът задължаваше всички вестници и печатни издания да обявяват реалните си собственици пред Министерството на културата. С новите промени това ще обхване и телевизиите, он-лайн медиите, информационни агенции и радиостанциите.

Промените бяха приети от депутатите с общо 92 гласа “за”, 12 “въздържал се” и “28” против.

Законопроектът е добре написан, но въпреки това аз няма да го подкрепя”, обяви депутатът от БСП Антон Кутев по време на дебатите. Според него, ако той се приеме, Пеевски ще докаже, че държавата “не може нищо да му направи”. Той допълни, че текстовете са добри, но самият факт, че Пеевски се е подписал отдолу е предизвикателството към обществото. “Борбата за изсветляването на медиите не трябва да минава през парламента”, категоричен бе той.

Законопроектът има ясна цел и тя по никакъв начин не кореспондира със защита на интересите на когото и да било”, заяви пък депутатът от ДПС Йордан Цонев. Той обяви, че Пеевски бил наричан монополист от демократичната преса, които те наричали “фабрики за фалшиви новини”. “Дълбоко съм уверен, че хората трябва да бъдат информирани за действителните собственици на медиите”, коментира пък шефът на комисията по култура в парламента Вежди Рашидов.

Той припомни, че законопроектът не е изготвен само от ДПС, а че премиерът Бойко Борисов е наредил с направата му да се занимават три министерства.

Ние подкрепяме този текст. Не ни интересува кой го е внесъл, защото текстът е добър. Ние даже искаме да добавим точка, която да задължи да си обявяват реалните доходи”, отсече шефът на парламентарната група на “Обединени патриоти” Волен Сидеров.