Здравният министър Николай Петров подаде оставка

Поводът е, че разследването според което той е дал поръчки за над 1,6 млн.лв на дъщеря си

0
140
министър
Николай Петров

Премиерът Борисов я прие веднага

Министърът на здравеопазването Николай Петров е подал оставка. Тя е била приета от премиера Бойко Борисов, съобщи пресслужбата на Министерския съвет.

Поводът е разследване на Би Ти Ви от вчера, което показа, че Петров е дал две обществени поръчки за над 1,6 млн. Лв на дружества, представлявани от Явор Цонев-мъжа от когото дъщеря му Руслана Петрова има дете.

Обществените поръчки са сключени в периода, когато Николай Петров беше директор на Военномедицинска академия (ВМА). В края на 2014 г. пък Руслана Петрова стана шеф на политическия кабинет на здравния министър Петър Москов.

Едната от обществените поръчки е за периодична доставка на остеосинтезни средства за ортопедия и травматология, системи за протезиране, артроскопски консумативи на стойност от близо 1 177 731 лева с ДДС, обявена през юни 2014 г. Конкурсът за 4 от обособените позиции е спечелен от „Ортопедие-Инвекс“ – гражданско дружество, под формата на консорциум.

Договорът между ВМА и консорциум „Ортопедие-Инвекс“ е подписан на 13 януари 2015 г.  В сключеното споразумение липсва БУЛСТАТ или ЕИК на изпълнителя. А това е нарушение на закона, установява одит на министерството на отбраната, под чиято шапка се намира ВМА.

ДДС-то на 1 177 731 лева, колкото е крайната стойност на поръчката, възлиза на 196 288 лева. В одита се посочва, че ВМА е нареждала дължимите по договора суми по сметка на „Ортопедие – БГ.“

От страна на изпълнителя, договорът подписва Явор Цонев, който е син на собственика на фирма „Ортопедие-БГ“, посочва одитният доклад.

„Ортопедие-БГ“ и дружеството „Ортопедие-Инвекс“ са посочили един и същ адрес за контакт. На адреса, на който се помещава „Ортопедие-БГ“, е регистрирана и фирма на дъщерята на здравния министър Николай Петров. Руслана Петрова е била едноличен собственик на капитала на “РП ПР Консултинг” до август 2014 г.

Явор Цонев, който подписва договора за близо 1,2 млн. лв. с ВМА, има връзка с дъщерята на Николай Петров – Руслана. Двамата имат и дете.

Докато настоящият здравен министър е начело на ВМА, „Ортопедие-БГ“ печели и друга обществена поръчка. През февруари 2017 г. дружеството е класирано на първо място за доставка на медицински изделия на стойност 429 300 лева с ДДС.

Справката в агенцията по обществени поръчки показва, че единствените две поръчки, печелени от „Ортопедие“, са били само във ВМА и само по времето на Николай Петров.

На 7 юни тази година военната прокуратура отказва да образува досъдебно производство във връзка с констатациите от одита във ВМА, „тъй като деянието не съставлява престъпление от общ характер“.

Три месеца преди това решение на прокуратурата Петров, в качеството си на шеф на ВМА, пише своето становище до одиторите.

Прави впечатление, че писмото на Петров от март и постановлението на държавното обвинение от юни в частта им за обществената поръчка на стойност 1,2 млн. лв. съдържанието на текста е идентично, съвпадат дори препинателните знаци и съкращенията на някои думи, установява разследването на bTV.