Избори по български: Екстрадиран за сводничество в Испания отново иска да е кмет на Семчиново

Темелков, обвинен за трафик на жени е отново кандидат за поста

0
246
кмет
Пламен Темелков, екстрадиран в Испания за сводничество, отново е кандидат за кмет.

Пламен Темелков бе остранен от ВАС, върна се от затвора в Марбея

Стефан Ташев

На 20 май в пазарджишкото село Семчиново предстоят частични избори за кмет. Причината досегашният управник Пламен Темелков бе отстранен от ВАС през януари тази година, заради екстрадирането му в Испания.

Темелков бе задържа по искане на Мадрид с още седем души през юни 2017 година по решение на съда в испанския град Марбея.

На брифинг в спецпрокуратурата по повод ареста на кмета прокурорът Иван Гешев съобщи, че 51 българки са станали жертва на международна организирана престъпна група, която се е занимавала с трафик на жени.

Той уточни, че престъпниците са се занимавали освен със сводничество и с пране на пари на територията на България, Испания и Швейцария. Гешев каза още, че операцията е била с кодовото наименования „Европа“.

Зам.-директорът на ГДБОП Стоян Темелакиев поясни, че групата е набирала жени от България чрез измама. Възползвали са се от социалния им статус и са им предлагали легална работа в Испания. Жените са били принуждавани да крадат пари и ценности от клиентите си, изтъкна Темелакиев. След това вещите били продавани на нелегалния пазар. За да успеят, жените са били принуждавани да упояват клиентите си. Така те са взимали дебитните и кредитните им карти, разбирали за кода и са теглили пари от банкомат.

По-голямата част от групата са живеели на един и същ адрес с жертвите – град Торемолис в Испания. От там жените били транспортирани до Пуерто Банус, Марбея, за да предлагат сексуалните си услуги. Разбитата група е била с йерархична структура. На най-горното ниво са били лидерите.

„Може да се приеме, че кметът на Семчиново Пламен Темелков е един от групата. За него работели момичета, той оказвал логистична помощ на останалите лидери на групата и осъществявал контрол и организация в България и Испания“, посочи Темелакиев.

Той спечели изборите през 2015 година с над 50% от гласовете, подкрепен от Народната партия. Два месеца обаче хората от селото не го допускаха до кметството, като твърдяха, че той е сводник и е купил изборите.

Темелков прекара известно време в Испания и се върна в България. Сега отново е кандидат за кмет, подкрепен от инициативен комитет.

Срещу него се изправя известният борец Димитър Джамов. Джамов бе кмет на Семчиново предишният мандат.

Джамов е кандидат на ДПС.