Кой има интерес от връщането на Първан Дангов за кмет на Дупница?

0
1727
Първан Дангов

Заплашват служители в общината с „изриване“, напрежението преди втория тур на изборите в града расте

Между двата тура на изборите, напрежението в някогашния град на барикадите –Дупница расте. Един срещу друг на балотаж се изправят бившият кмет на града от славните години на Братя Галеви Първан Дангов и довчерашният Методи Чимев.

Кандидатът на БСП има преднина в иначе определящата се като „синя крепост” община. Това дава основание на червените да ползват всякакви позволени и непозволени средства за спечелването на вота. Макар публично левите да определят кампанията си като позитивна, десетки платени „тролове“ „работят” денонощно в социалните мрежи.

 Води се плакатна война по всички фронтове. Едни и същи автомобили обикалят села и паланки, водейки агитация „от врата на врата”. Възможността отново след 16 години да видят кметството отвътре и вкусят властта, разпалва страстите в червените редици до степен на необуздан реваншизъм.

През последната седмица служители на работещата в момента общинска администрация са заплашвани с „изриване”. Шефове на отдели получават телефонни обаждания с предупреждения „да си събират багажа” и да „освобождават бюрата”.

След инструктаж, роми обясняват в селата, че ще спрат изпълнението на поръчки по сметосъбирането, в случай че местното население не подкрепи кандидатът на БСП. Допустимо е да се смята, че зад всичко това стои самият кандидат на партията Първан Дангов, който през годините неведнъж е доказал необуздания и дори плашещ на моменти нрав.

Много са случаите от миналото, в които борещия се за кметския стол „къса въжето”, налита и отправя закани към граждани и политически опоненти.

От необузданото му поведение бяха възмутени дори собствените му съпартийци. Преди време един от най-почтените хора в червените редици- Георги Пехливански буквално изригва срещу арогантния тон, с който Първан Дангов залива групата от общинските съветници на БСП в местния парламент. Тогава уважаваният общински съветник чрез регионалния вестник „Струма” отправя остри критики към своя съпартиец и го пита ребром дали срещу него има прокурорски проверки, както и дали е изнудвал началници на отдели в кметството, като ги е притискал предварително да подават молби за напускане. Част от въпросите, отправени чрез медията, са свързани със съмнително провеждане на търгове и обществени поръчки в Община Дупница по време на кметския му мандат.

Местни жители споделят, че именно тези тежки съмнения в корупция водят до разрив във взаимоотношенията с тогавашния зам.-кмет Велизар Аспарухов, който едвам е възпрян да изнесе публично данните за нарушения. Пехливански, който доказва, че не робува на партийни заръки е възмутен от поведението на Дангов, който освен всичко друго, в качеството си на кмет е връщал потенциални инвеститори от града.

Случката обаче, която прелива чашата на търпение за бесепарите в местния парламент тогавау е придобилият публична известност факт, че след пиянски запой, бившият кмет на Дупница и настоящ кандидат за поста Първан Дангов катастрофира с кола „Нива” , собственост на Общинската служба по земеделие. Въпреки опитите на екскмета потрошеният автомобил да бъде замаскиран в хале и ремонтиран тайно, катастрофата се превръща в достояние на обществеността в Дупница, като предизвиква негодувание и поводи за насмешки в целия град.

Част от въпросите, които тогава отправя Пехливански към Дангов са: „ Защо е допуснато построяването на ВЕЦ – Яхиново, без да се информира Общинския съвет за намерението на министерството?

Има ли някой, който е взел комисиона? Защо е допуснато под носа на Дангов да бъде приватизирана сградата на бившето ДКЦ? Защо е провален проекта за изграждането на Дома за стари хора в Дупница? Защо Община Сапарева баня, управлявана от тогавашния кмет Сашо Иванов се е преборила с държавата за своята част от летище Крайници, а Дангов като кмет на Дупница – не?

Тогава Пехливански отсича, че единствено на Дангов се полага първо място в алеята на грабителите. И макар екскметът да обвинява своя съпартиец, че изпълнява политически поръчки, във времето дава още десетки поводи и затвърждава проявите си на необуздано поведение и агресия, както към своите от БСП, така и към политическите си опоненти.

Не една и две прояви свидетелстват как през годините, в ролята на жертви на арогантността са изпадали най-често хората от самата БСП, които и към днешна дата са в ръководството на партията и които вероятно са били принудени да издигнат отново кандидатурата на Дангов за кмет на Община Дупница.

Лицето на левицата публично е наричал бившия червен депутат Иван Ибришимов и председателя на местната структура Станислав Павлов „пионки”, „продажни гъзове” и „малки братя” на големите Братя Галеви, а те са му отвръщали с поговорката за захлупката и гърнето, припомняйки му времето, в което благодарение на тяхната „мощна” подкрепа е спечелил кметската надпревара, а впоследствие дори ги наградил като видни граждани на Дупница.

 Всяка загуба на избори, е коствала на съпартийците на Дангов изтърпяването на поредната порция омраза, арогантност и агресия. Близки до червените разказват, че преди 4 години, след местния вот централата на БСП се е превърнала буквално в бойно поле. Застъпници стават свидетели на среднощни викове, крясъци и чупене на предмети от Дангов.

Кандидатът за кметския стол бил готов да удуши цялата местна партийна организация, обвинявайки млади и стари, членове на комисии и застъпници в предателство, въпреки достойния за него тогава резултат. Късата разлика от няколко гласа се е превърнала и в повод за тежки пререкания с членове на Общинската избирателна комисия в нощта на броенето на бюлетините. Безконтролното поведение на Дангов стигнало до там да отправя закани и обиди на беззащитните служителки, наели се с тежката задача да гарантират прозрачността на проведения вот.

Тогава, предизвикан от грозните сцени, реагира общински съветник от ГЕРБ, който по-късно попада под ударите на закона след заведено дело именно от Първан Дангов. По-късно същият публично получава заплаха, че ще му бъде прерязано гърлото, като това се случва пред самата сграда на кметството в центъра на града и в присъствието на журналисти.

Натрупаното чувство на обида и огорчение от поведението на необуздания си съпартиец, става една от основните причини самозабравилият се Дангов да бъде изолиран от своите и предложен за изключване от групата на общински съветници в БСП.

Това става след серия от скандали свързани пак с избори, но този път за парламент. През 2021 година централното ръководство на БСП в лицето на Корнелия Нинова налага кандидатурата на бившия червен екскмет като кандидат за народен представител. Това обаче се случва без Дангов да получи нужната подкрепа от низовите организации на своята партия. Политическият парашутизъм става повод за изливане нови порции от вътрешна кал, бурни разправии и скандали. На прицел отново са имената на Иван Ибришимов, Станислав Павлов и настоящият лидер на БСП в града Александър Анин, които освен с него, водят епична битка и с централното ръководство в лицето на Корнелия Нинова.

Битките и разправиите са толкова жестоки, че прерастват в риск за физическото оцеляване на някои от социалистите. Стига се до положение, една от пресконференциите на тогавашния кандидат за народен представител Първан Дангов да бъде проведена в близкия парк до сградата на БСП.

 Причината е, че партийният офис остава заключен за медийните му изяви. Тогава на словесен обстрел, придружен със закани за физическа заплаха, е бил подложен секретарят на БСП в Дупница.

Младият мъж буквално бягал от изпадналия в бяс кандидат за депутат, търсейки спасение по улиците на града, докато не получи подкрепление, за да се върне на работа. Поредицата от случки тогава отново придобиват публична известност и провокират у десетки дупничани въпроса , нормално ли е в политиката да има хора с проблемно поведение и има ли споменаваното лице някакви зависимости?

 Въпросът вероятно е бил донякъде основателен, защото на излъчени кадри от импровизираната пресконференция пред партийната централа, тогавашният кандидат за народен представител видимо е в състояние на афект.

След публичната му изява той се качва в стар товарен автомобил, тряска вратата и потегля с мръсна газ по улиците на града, преминавайки в близост до пешеходци. Всичко това се случва на метри от Районното управление на МВР в града, за което има сериозни съмнения, че след направените там кадрови промени държи на работа служители, които си затварят очите за други нарушения и реално внесени сигнали от граждани, станали потърпевши на патологичния му нрав.

Редно е ръководството на местното РПУ да се разрови и да провери дали има внесен сигнал срещу бившия градоначалник и негов сродник от дупнишко семейство, което е станало жертва на физическа саморазправа след възникнал инцидент в местността „Караболюка” и какво се е случило с този сигнал.

Има ли опънат полицейски чадър и замитане на поредица от нарушения на Дангов, включително и редовно погазване на Закона движение по пътищата след употреба на алкохол? Всички трезвомислещи хора в Дупница обаче се опитват да си отговорят на поредица от въпроси.

Какво накара съпартийците на Дангов да преглътнат всички обиди през годините и отново да заложат на проиграна карта? Страх или друга причина е движещата сила? Кой през всичките тези години пази политическия и физически гръб на човека Първан Ангелов Дангов?

Има ли истина в ширещия се слух, че икономическите кръгове издигнали го преди, залагат отново на него, представяйки го за ново лице без отклонения от нормата и бъдещ загрижен стопанин на Дупница? Вярно ли е, че в негова услуга е „отстрелян” единственият му пряк конкурент в левия спектър, в лицето на кандидата от „Възраждане” Михаил Захаринов и това се случва по същата схема, по която са „сготвяни” в годините всички негови съпартийци, които са се изпречвали по пътя му нагоре в партийната йерархия?

Коя е външната сила, която кара всички потърпевши от агресивните му прояви в годините назад, отново да застанат един до друг край него и умело да имитират екипност? Кой е големият режисьор в града, който може и има ресурса да направи всичко това? Все въпроси, които чакат да намерят отговор и да наредят разпиления пред очите на зрителите и участващите във вота пъзел. И, разбира се, най-големият въпрос от всички: Кого всъщност издигат БСП, възможен ли е подобен избор от дупничани и кой го устройва един зависим човек да бъде новия кмет на Дупница?