Изборният ден в страната започна нормално

0
30
избори
избори

318 кандидати се борят за 17 места в Европейския парламент

Отвориха всички секции в страната за изборния ден. Гражданите могат да отидат и да упражнят своя вот, заяви Таня Ценова от ЦИК.

От 3000 секции само в 2 имаше проблеми с машинното гласуване, но те ще бъдат оправени, допълни тя.

Първите данни за избирателната активност очакваме около 11 ч., съобщи още Ценова.В София и Варна изборният ден започна спокойно. С около 15 минути се забави само една от избирателни секции във Варна заради машинното гласуване.В Плевен избирателните секции отвориха навреме. Над 120 000 са имащите право на глас там.

Изборният ден започна малко по-късно в Бургас, но вече всички секции са отворени. Няма информация за проблеми. Няма сигнали, жалби или информации за извършвани нарушения.В Кърджали и Видин изборният ден също започна малко по-късно в някои избирателни секции заради проблеми с машинното гласуване.

Охраната на изборните помещения през изминалата нощ протече нормално в Сливенско. Към 07.00 часа днес секционните помещения и съдържащите се в тях материали са предадени на РИК и СИК, съобщиха от МВР.

13 партии, 8 коалиции и 6-ма независими кандидати ще премерят сили на изборите за Европейски парламент днес. По данни на Централната избирателна комисия (ЦИК) мераклиите да седнат на депутатски стол в Брюксел са общо 318 души, като те ще се борят за 17 места, колкото са отредени на страната ни.

11 661 са секциите в страната, а да упражнят гласа си имат право 6 355 633 души. Изборният ден започва в 7.00 ч. и продължава до 20.00 ч. тази вечер.

По закон той може да бъде удължен по преценка на Централната избирателна комисия (ЦИК) с 1 час, ако в 20.00 ч. пред изборните секции все още има желаещи да гласуват.

Бюлетината за европейските избори е отпечатана на бяла, непрозрачна хартия с място за два печата на секционната избирателна комисия на гърба й. В тъмната стаичка гласуваме само със син химикал. В квадратчето с номера на избраната политическа формация, независим кандидат или в това на опцията „Не подкрепям никого“ поставяме „Х“ или „V“.

Различното в бюлетината на тези избори са номерата на преференциите. За да се избегне феноменът от предишни избори, станал известен като „15/15“, номерата на кандидатите тази година започват от 101 до 117. От лявата страна на бюлетината са вписани наименованията на всички партии, коалиции и независимите кандидати, а от дясната има кръгчета за отбелязване на преференция.

Ако решим да дадем гласа си за определен кандидат за евродепутат от листата на политическата формация, която сме отбелязали, е нужно да поставим „Х“ или „V“ в съответното кръгче с номера му. За разлика от парламентарните избори сега гласът за партията не отива автоматично и при водача на листата.За първи път тази година имаме възможност да гласуваме машинно в 3000 секции из цялата страна, което е приблизително във всяка четвърта секция. Машинното гласуване е по избор и за него са предвидени инструкции във всяка секция.

Сроковете за разкриване на подвижни избирателни кутии за хората с увреждания изтекоха, но в изборния ден всеки човек със затруднение да гласува в собствената си секция, може да го направи на друго място в общината си, след представяне на съответен медицински документ за здравословното си състояние.

МВР откри денонощна линия за сигнали за нарушения, свързани с изборния процес при изборите за Европейски парламент. Сигнали могат да се подават на телефон 02/982 22 32 и e-mail izbor@mvr.bg, активни до 27 май.