Володимир Зеленски: Благодаря на България за подкрепата

0
27
Володимир Зеленски и Николай Денков

Ще продължим разговорите, особено по отношение на рехабилитацията на войници в България и в обучението на наши медици, каза украинският президент

„Чест е да съм тук. Радвам се да посетя страната ви. Много е важно, че в тази морална криза в Европа България е защитник и противник на политиката на геноцид, която Русия води срещу нdс. Отношението към Русия в различните страни не е еднозначно, това е животът, на хората често им e трудно да признават реалността на злото, особено когато не са се срещнали с него. Когато няколко хиляди километри ни разделят, когато хората не могат да усетят какво са безсънни нощи и дни на безпокойство заради непрестанното нападение, руския терор, тогава е лесно да се отхвърли мисълта за извършеното от Русия. Благодаря на България за подкрепата“

Това каза украинският президент Володимир Зеленски след срещата си с премиера акад. Николай Денков.

На нашата земя дойдоха руски окупатори, те избиват, измъчват и отвличат украински деца. Разделят ги със семействата им и се опитват да ги научат на ненавист. Разчитаме на сътрудничеството си с България. То вече ни помогна да защитим много хора, ще продължим разговорите особено по отношение на рехабилитацията на войници в България и в обучението на медици, каза украинският президент.

Трябва да защитим хората от ценови кризи, радвам се, че енергетиката става един от приоритетите на сътрудничеството ни. Разчитаме, че сме към началото на преговорите за членство на Украйна в ЕС, подписахме и споразумение за интеграцията ни в НАТО. Лично съм благодарен и за формулата на мира. Искам да отбележа участието на България – вече започнахме консултации на ниво посланици и съветници. Засега още не е определен посланик на България в Украйна и днес ще говоря с президента на България, каня страната ви за срещата на върха, която подготвяме. Благодаря ви и високо оценявам приема на наши хора тук. Това беше много сложен момент за нашата държава. С голяма благодарност съм към всички хора, за убежището, за подкрепата. Украйна никога няма да забрави, че в такъв тежък момент вие сте с нас, допълни Зеленски.

България и Украйна подписаха съвместна декларация относно евроатлантическата интеграция на Украйна.

Малко по-рано премиерът акад. Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел се срещнаха с президента на Украйна в Министерския съвет.

Украинският президент кацна у нас в 12:04 часа. Той пътува от Кишинев с правителствения самолет Ербъс LZ-AOB. Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба също е част от делегацията му.

Зеленски ще се срещне също с ръководствата на парламентарните групи, вносители на проекта на декларация в подкрепа на членството на Украйна в НАТО. Очаква се да се срещне и с президента Румен Радев.