Корнелия Нинова се отказа от оставката си

0
210
нинова
Корнелия Нинова

Наясно съм какво ще последва, аргументира се тя

Корнелия Нинова се отказа от оставката си като лидер на БСП. По време на 49-тия конгрес на социалистите Нинова заяви, че няма да внесе своята оставка, както беше заявила след загубата на евроизборите.

„Днес трябваше да внеса официално уставно, юридически и писмено оставката си и да потвърдя политическата си декларация за оставка. Не го правя. Не внасям своята оставка, като съм напълно наясно какво ще последва“, заяви Нинова.

„Още не сте се произнесли, но другари се самоиздигат за председатели вече. Други вече без да са издигнати се считат за такива и раздават кабинета на „Позитано““, коментира Нинова.

„Трети ме пратиха в миналото и даже приживе ми отредиха място в историята“, посочи лидерът на БСП.

„Другари, които тези дни се събирате по ресторанти, кабинети, бизнес офиси и се сговаряхте, карахте как да разделите наследството след Корнелия Нинова да ви кажа: още не съм умряла и освен наследството не е открито. Чакайте, не бързайте, ще имате възможност, но не сега, не веднага и не тук на този конгрес“, подчерта Нинова.

Тя пое цялата отговорност за вота и подаде оставка на Пленум на партията на 28 май 2019 г.

„След загубата на европейските избори, веднага на другия ден, не се чакаше обявяването на резултатите, Георги Гергов ми поиска оставката. След него се включиха и други другари. Отвори се стара рана“, допълни Нинова.

Тя подчерта, че след пренареждането на листата за евровота е казала, че отговорността носи Националният съвет. „Но моята представа за морал и достойнство в политиката, за личен пример как се носи отговорност, за модерен европейски политик, не ми позволи това- да се крия зад колективна отговорност, т.е. безотговорно“, каза още Корнелия Нинова и посочи, че е сгрешила в последствията.

„БСП не се продава, тя не е стока – ако можете да купите 10-20 търговци в храма, зад каузата на партията стоим стотици хиляди“, посочи Нинова.

Тя коментира подадената от нея оставка: „Отворих кутията на Пандора. За две седмици видях как всички пороци на Прехода, на бизнес интереси, на подмяна, на натиска и парите, срещу които се борим в държавата, мощно нахлуха в БСП“, заяви Корнелия Нинова.

Според нея различни политически и икономически лобита са задвижили интересите си за овладяване на БСП и за поставяне начело на нов председател. „На тези бизнесмени, които отвън се опитват да се бъркат в партийните ни работи, искам да кажа от тук, от това място, защото не ходя в кабинетите им: „Наиграхте се последната една седмица – затворете си портфейлите, уважаеми господа“, подчерта Нинова.