Макрон обеща да ни вкара в чакалнята на еврозоната

Много благодаря скъпи Бойко, тук съм защото си мой приятел, обяви френският президент

0
124
макрон
Борисов и Макрон в дружеска прегръдка в Евксиноград Снимка: архив

Дебатът за командированите работници остана за срещата в Талин

Направили сме си домашното да не сме в никакъв риск за еврозоната. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на пресконференцията след срещата му с президента на Френската република Еманюел Макрон в двореца „Евксиноград“ във Варна.

Да благодарим и на Деси Радева, че пое ангажимента с първата дама, за да проведем тези пленарни разговори. Няколко детайла само ще спомена. Благодарих на президента Макрон за подкрепата към Договора между България и Македония.

Хубавото на нашето приятелство е, че дори и критичните теми, които изискват по-сериозен дебат, можем да ги обсъждаме в една много приятелска и честна обстановка. Говорихме за Берлинския процес, кохезията, присъединяването на Западните Балкани. На мен много ми се иска, понеже ЕС е едно голямо цяло, да говорим за перспектива не само на думи“, заяви Борисов.

По думите му президентът Макрон иска това, което е говорил в кампанията си да се случи във Франция. „Така и ние. Като казва перспектива за Балканите, трябва да можем да казваме как я виждаме във времето“, обясни премиерът.
По думите му на второ място е изключително важно да има ясни критерии и всяка страна в ЕС да се стреми да ги спазва, тъй като се наблюдава все повече говорене за Европа на две скорости и дори открита конфронтация по теми между държави членки на ЕС. 


„В България сме се постарали и всеки един от тях сме спазили. Критериите за Шенген – ЕК казва, че са спазени, Европейският парламент също. Искрено се надяваме, че с този нов Шенген в следващите 2-3 месеца да го направим и в следващите 2-3 години България да си заеме мястото. Благодаря за подкрепата за чакалнята на еврозоната“, добави премиерът.

Той подчерта, че България и тук е издържала всички стрес-тестове. „Бюджетът ни е в излишък, в първата тройка сме по нисък външен дълг. Стабилен фискален реве, валутен борд и огромен резерв в Българската централна банка. Направили сме си домашното да не сме в никакъв риск за еврозоната. Твоята подкрепа ще ни е добре дошла“, каза още Бойко Борисов. 

За България е изключително важно да има подкрепата на френския президент за чакалнята на еврозоната, за Шенген, за индустриалното сътрудничество, което ще открие и работни места, и приходи, и активната работа за влизането на България в първите, активните кръгове на сътрудничество с Франция. 

Първата и важна тема, че разделихме темата за командированите работници и темата с транспортните така, както българските превозвачи са ни написали писмо. Има много детайли. Като се започне от това, че шофьорът, ако не си е в кабината и затова камионите са по-скъпи, за да имат условията, да не плащат за хотел или мотел. Там трябва да има паркинги, довеждащ транспорт. Не им важат застраховките, ако не са в машината. Те са поне 15. Затова с президента се разбрахме, че тази тема я дърпаме, в Талин ще говорим по тази тема.

Само дадох пример, че не е едно и също да се прибереш от Белгия до Холандия или от Белгия до България. Разликата е 8000 км“, обясни Борисов и подчерта, че именно това е казал, за да стане ясно.

„По другата тема за командированите работници всички са съгласни, че има проблем. Подкрепата е, че това се слага на масата и се решава до края на годината. И Полша, и Унгария, и Франция, всички са важни в ЕС и трябва да се намали тонът и конфронтацията на някои от колегите“, коментира премиерът Бойко Борисов.

Полша и Унгария са не само наши приятели, те са важна част от ЕС, допълни той.

Пагубно е отношенията между държавите в ЕС да преминават във фаза на открита конфронтация. Мисля, че след двадесетина дни премиерът на Полша ще бъде в България и ще има е възможност да говорим по много теми. На нас ни предстои председателство след няколко месеца и тази тема трябва да я финализираме. Безспорно е, че има проблем в тази сфера. Президентът Макрон каза къде е проблемът“, заяви Борисов.

Според него правилната тактика е да изслушат всички страни и съответно този проблем да бъде поправен. „Как? Ще го решим всички ние. Затова най-голямата демокрация е ЕС. Затова този проблем ще се разглежда и ще се намери решение. Никой не вярваше, че ЕС ще намери решение на финансовата криза, не вярваха, че ще се намери решение на мигрантския натиск. Да, по-бавно, но се намери. Убеден съм“, каза още Бойко Борисов. 

Ще подкрепя волята на Бойко Борисов България да бъде приета в приемната на еврозоната. Това каза президентът Макрон след срещата му с българския министър-председател.

До края на месец октомври ще можем да реформираме директивата за командироване на работници с квалифицирано мнозинство, допълни той.

Много благодаря, скъпи Бойко. Искам да кажа, че ако съм тук днес, то е защото не само че Бойко Борисов бе първият европейски лидер, който приех във Франция, но също така защото той е мой приятел. Благодаря му за поканата, която отправи към мен. Имал съм вече възможност да преценя в каква голяма степен той се ангажира с пълното участие на България в ЕС и с решенията, които ще се вземат.

В двустранен план говорихме по много теми, свързани с образованието, преподаването на френски език, сътрудничеството ни в промишлеността, отбраната, сигурността. Искам да заявя споделената ни воля за осъществяването на партньорства в рамките на споразуменията, които ще бъдат подписани, така че да се създадат много работни места“, заяви Макрон.

По европейските теми, волята на България и на министър-председателя е България да бъде пълноправен член на ЕС. Такава е и волята на Франция. Първата последица е, че до края на октомври ще постигнем споразумение относно реформата за командированите работници. Министър-председателят ми каза колко му е било трудно да намери работници за обществения транспорт в България“, допълни той.

Според него командироването на работници освен, че не е добро за европейския проект, не е добро и за работниците. „Постигаме волята да се ограничим във времето и за една и съща страна, за една и съща работа да се получава една и съща заплата.

Когато имаме френски работодатели, които наемат българските работници и им заплащат по български цени във Франция – не, не съм съгласен“, допълни Макрон.
„Второто споразумение е свързано с превръщането на България в пълноправен партньор. Ще подкрепя волята на Бойко Борисов България да бъде приета в приемната на еврозоната. 


Трябва да сложим край на границата между Изтока и Запада, а България да се бори за по-силна интеграция в икономиката и финансите“, каза още Еманюел Макрон.