МВР пуска още стационарни камери на пътя

Специален отдел в Националната полиция ще се бори с телефонните измами

0
156
банкомат
Валентин Радев

Ще се прави единен център за нарушенията на пътя

Увеличаването на броя на стационарните камери за контрол на пътя е сред мерките в управленската програма в сектор „Сигурност“. Това каза министърът на вътрешните работи Валентин Радев по време на брифинг за Управленската програма на правителството в частта „Обществен ред и сигурност“.

 По думите му в тази връзка има създадена организация за обявяване на обществена поръчка за предмет доставка на 15 броя стационарни уреди за осъществявани на контрол на скоростта.

„Има още една за още 56 стационарни преносими камери за пътното движение. Сключен е договор на 31 юли за ремонта на 65 от тези мобилни камери“, посочи министър Радев.

Вътрешният министър поясни, че предстои подписване на договора със спечелилия поръчката за 28 стационарно-преносими уреди – радари, с които ще се мери скоростта. „Последен приоритет е засилване на контрола и дейността на участниците в движението по пътищата“, каза министър Радев.

Той поясни, че два пъти са вдигнали наказанията за превишаване на скоростта. По думите му много важна мярка е изграждане и внедряване на единен център за борба с нарушенията по пътищата. Той допълни, че е обявена обществената поръчка за този център. Министър Радев коментира, че е предвидена и мярка за обмяна на Закона за движение по пътищата, като се предвижда законът да бъде разделен на две 

Друг от приоритетите на МВР са нови автомобили с устройства, които да заснемат действията на полицаите. Според Радев това е част от мярката за създаване на организация за ефективно разследване на всеки установен случай на корупционно поведение.

В областните дирекците в Плевен, Русе и Велико Търново са обособени самостоятелни звена за противодействие на телефонните измами. Това каза Радев. Той уточни, че именно там е концентриран криминалният контингент по линия на телефонните измами.

Министърът на вътрешните работи поясни, че ефективното противодействие на престъпните структури, специализирани в извършването на телефонни измами, е друга мярка на МВР от управленската програма. „С оглед на предприемане на целенасочени и концентрирани действия на този вид измами, с моя заповед в началото на 2017 г. в Главна дирекция „Национална полиция“ е сформиран самостоятелен отдел „Измами“, каза Радев.

Министърът обяви, че предстои сформиране на съвместна работна група от представители на прокуратурата, Главна дирекция „Национална полиция“ и Националната следствена служба, която ще извърши задълбочен анализ и трябва да предложи ефективни мерки за противодействие на телефонните измами. Министър Радев обърна внимание, че вече от МВР са влезли в тесни връзки с партньорите си в Румъния, откъдето са купувани симкартите от престъпниците. „Надяваме се, те да бъдат все по-заинтересовани да ни помогнат“, допълни министър Радев. 

Той допълни, че до момента са усвоени, договорени и разплатени 57 087 659 евро от 160-те млн. евросредства за охрана на границата.

 Удължен е срокът за усвояване на тези 160 млн. евро европейска солидарна помощ. По думите му тези 57 087 659 евро са приблизително 35 % от цялата сума.

Министър Радев уточни, че към момента за охрана на границата има 36 процедури, на стойност 15, 5 млн. евро. Той допълни, че други 41 процедури за около 32, 5 млн. евро са в процес на подготовка. Радев поясни, че охраната на границата е част от приоритета на МВР, свързан с миграционната политика.