Митко Есемеса нарече строителите „придворни пажове“

0
2118
Димитър Стоянов

Главният секретар на Румен Радев обвини Камарата на строителите в манипулация

Главният секретар на президентството Димитър Стоянов, станал известен покрай скандала със СРС-та като Митко Есемеса, нарече Камарата на строителите „придворни пажове“ в писания във Фейсбук. Стоянов бе явно засегнат от брифинга на строителите, които ясно заявиха, че не може президенти да дават акъл за спиране на големи инфраструктурни обекти визирайки писанията на Румен Радев от преди три дни. Ето какво написа Митко Есемеса :

Днес на нарочен брифинг в Министерски съвет, изпълнителният директор на Камарата на строителите в България г-н Валентин Николов манипулира българската общественост.

Писанията на Стоянов във Фейсбук.

Разбирам близостта до „мазнинката“. Тя близостта се е превърнала във форма за съществуване, но само за някои. Разбирам ѝ ролята на придворни пажове, която се играе от някои изпълнителни директори. Много добре знаят те – облажват се тези, които са близки до тавата с мазнинката. Да, даже и малко да е останало от наличната мазнинка, за придворните винаги ще има един залък с който да забършат остатъка от дъното. Важното е тяхното да е гарантирано. А че този залък е взет от устата на приблизително 2 млн. българи, които живеят под линия на бедността? Тях това не ги интересува.

А за корупцията в санирането? Била видите според господина при само 1-2 % от всички санирани сгради. А 2% от 2 млрд. лв. колко е? Просто е – в корупция при това признание за санирането са потънали 40 млн. лв.

Отплеснах се, та да Ви върна скъпи ФБ приятели към казаното днес от изпълнителният директор на Камарата на строителите в България г-н Валентин Николов:

Чуха се гласове, че трябва да се спрат инфраструктурните обекти и средствата да се пренасочат към борбата с коронавируса. … И към хората, които казват така, особено президентите, които дават акъл, бих им казал следното – когато става въпрос са използването на перилни препарати, дезинфектанти и когато става въпрос за строителство на магистрали, нека първо да питат специалистите и тогава да говорят“

А това са думите на президента Радев във ФБ на 27 април:

„Крайно време е да се преразгледат дългосрочните проекти с осигурен финансов ресурс за години напред. Да се заделят необходимите финанси, така че да не спира работата по тях през настоящата година. Останалият финансов ресурс да се насочи за преодоляване на социалната и икономическа криза. Какъв е смисълът милиарди да стоят замразени с хоризонт следващите 3-4 и повече години, а в това време да теглим нови заеми с лихва?“

Нещо общо с думите на г-н Валентин Николов? Няма, но пък за това задачата е изпълнена, спокойно може да се отчете и да подготви следващия багер за снимка. И близко до тавата, няма значение, че от достойнството не е останало и прашинка. Ама то пък кой ли го цени ..