МС утвърди кандидатурите на Даниел Лорер и Илиана Иванова за еврокомисар

0
33
правителството
Министерският съвет

Представяме двама много достойни кандидати, заяви премиерът Денков

МС днес разисква излъчването на кандидати за еврокомисари. Предложени са две кандидатури, възможност предоставена в писмото на Урсула фон дер Лайен. Двете кандидатури са Даниел Лорер и Илиана Иванова. Това каза пред медиите премиерът Николай Денков след извънредното заседание на правителството.

И двамата кандидати имат много висок експертен опит с много натрупани активи в различни опити. Иванова има повече опит в европейската Сметна палата, Лорер има голям опит в иновациите, бизнеса и като български депутат.

„След гласуването сме с усещането, че представяме двама много достойни кандидати. Оттук нататък ЕК, следвайки вътрешните си процедури и правила, ще избере един от тях да бъде следващият еврокомисар за България до края на настоящия мандат“, каза Денков.

Втората точка от заседанието на МС е била промяна в разпореждането за дивидента от държавните предприятия, което правителството ще събере и ще бъде включен в бюджета, разясни финансовият министър Асен Василев.

Приета е мярка да се събира 100% от дивидента на държавните предприятия, каза той.

Има обаче особеност с дивидента, който трябва да внесе БЕХ. На 6 февруари 2023 БЕХ публикува публичен отчет, в която е описана печалба от 1 мрлд. 588 лв. Два месеца по-късно БЕХ публикува нов отчет, в който печалбата е 640 млн. лв.

„Това е силно притеснително и е пусната проверка на държавната финансова инспекция в холдинга и се е самосезирала НАП, за да се види дали няма укриване на печалба и съответно на данъци“, каза Василев./БНТ