Томислав Дончев: Внасяме утре в МС финалната версия на плана за възстановяване

0
62
Томислав Дончев

До 2030 г. България има право на 50 млрд. лв.

Финалната версия на националния план за възстановяване и устойчивост ще бъде внесена на утрешното заседание на Министерския съвет, каза вицепремиерът Томислав Дончев по време на обсъждане в Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание на проекта на плана. Той увери, че до последния ден, докато изпълнява отговорностите си на зам. министър-председател, ще работи за подобряване и изчистване на всеки един технически детайл от плана.

Няма как да бъдат финансирани нови ядрени мощности, освен ВЕИ-та, по плана за възстановяване и устойчивост, каза Томислав Дончев в отговор на въпрос на депутата от БСП Румен Генчев.

Вицепремиерът заяви, че средства от плана не могат да се използват за ликвидна подкрепа или директна помощ за семейства, бизнеса и пр.

„Ако наистина има воля за ново съдържание на плана, нов екип, частично базирайки се върху стария план, би могъл да разработи изцяло нов план в рамките на 6-7 месеца“, смята вицепремиерът в оставка. Дали това ще забави изплащането на средствата по плана, Дончев не може да отговори. Според него Народното събрание трябва да се произнесе и каквото то възложи на това или на следващото правителство, то трябва да бъде изпълнено.

Той добави, че във финалния вариант на плана са попаднали 49 големи инвестиционни приоритета и проекта и 37 реформи. „България до 2030 г. има право на 50 млрд. лева с различни източници“, посочи Дончев.

„9 млрд. евро са предвидените средства, свързани с кохезионната политика. Преките плащания са малко над 5 млрд. евро. Планът е 1/4 от този разполагаем ресурс“, уточни той.