Новият президент Радев ще насрочи изборите за парламент

Очертава се предсрочният вот да е най-рано на 19 март

0
113
радев
Румен Радев

Според Конституционният съд Плевнелиев може само да назначи служебен кабинет

Конституцията е ясна – президентът Росен Плевнелиев може само да назначи служебно правителство, а неотложна задача на наследника му Румен Радев е да разпусне парламента и да насрочи нови избори.

Това постанови Конституционният съд и отказа да тълкува чл. 99, ал. 7, изречение първо от основния закон – че през последните 3 месеца от мандата си държавният глава не може да разпуска парламента дори когато депутатите не постигнат съгласие за ново правителство или гласуват вот на недоверие на кабинета или на премиера.

Тълкуването бе поискано от Росен Плевнелиев, но топюристите отклониха молбата му и прекратиха делото вчера. Според тях текстът е ясен, забраната за разпускане на парламента през последните 3 месеца от мандата на президента е несъмнена, разпоредбата е императивна. Съдиите са категорични още, че няма празнота в конституцията – ясно е написано, че определянето на датата на изборите е свързано с разпускането на Народното събрание, което президентът не може да направи през последните 3 месеца от мандата си. В този случай това е сред първостепенните неотложни задължения на новоизбрания президент след встъпването му в длъжност.

“Конституционният съд не е консултативен орган, а упражнява правомощие за задължително тълкуване, когато има обоснован интерес от това. Няма конституционен проблем, няма противоречиво разбиране и опасност от противоречиво прилагане на въпросния текст. При липсата на неяснота и непълнота в правната регламентация, на различно виждане и правен спор между държавните институции да се извърши абстрактно задължително тълкуване би било излизане вън от компетентността на КС. Задължително тълкуване не може да се извършва в отговор на доктринерен спор или конюнктурни политически интереси”, пише в решението.

Против са гласували двама от 12-те конституционни съдии – Кети Маркова и Атанас Атанасов. С което най-вероятен е следният сценарий – Румен Радев ще встъпи в длъжност на 22 януари догодина. Конституцията не поставя в срок, в който той да разпусне парламента и да насрочи избори. Предвижда само парламентарният вот да се проведе най-късно до 2 месеца от разпускането на Народното събрание. Ако Радев го разпусне веднага – още в първия си работен ден на “Дондуков” 2 на 23 януари, изборите ще са на 19 март, неделя. Именно тази дата бе посочена като възможна и най-подходяща от настоящия президентски съветник Румяна Коларова. Ако вотът е на 2 април, Радев трябва да разпусне депутатите на 2 февруари. Обикновено преди да разпусне НС, президентът провежда консултации с политическите сили, за да се постигне приемлива за всички дата за вота. Освен това са нужни поне месец и половина за техническа подготовка на изборите.