Борисов: Жална му майка на следващото правителство, всичко ще отива за плащане на заеми

0
178
Бойко Борисов

„Отидоха на тавана на дълга. Това което наричат социална политика ще доведе до фалита от 97-а“, смята лидерът на ГЕРБ

Жална му майка на следващото правителство, това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов при посещението си в Етъра. Причината за предупреждението си той обясни с големите заеми, които продължават да се теглят за покриване на текущи нужди.

„Ананиев ми разказа за вчерашната емисия, вие си мълчите, сякаш не ви интересува. Държавата задлъжня с още 5 млрд. в евро, лихвите по тях са всяка година по 4,7%. Чувам, че още 2,2 млрд. искат да вземат другата седмица“, ядоса се Борисов на новите заеми.

„Като върнем петте милиарда, те ще станат 7-9, онези от зимата така и не се разбра къде отидоха. И като се напънем да върнем тези 20 млрд., тогава ме питайте какво ще правим. Всичко ще отива за погасяване на заеми, това са ни причинили тия двамата – Киро и Асен“, обясни лидерът на ГЕРБ.

И припомни за предупрежденията, че вкарват държавата в спирала от заеми. „Служебното прав е капан. Те затова дебнат – нямат пари за заплати и пенсии. Кой разумен човек ще повярва на Асен Василев, че е оставил излишък, като 15 дни след това теглят 5 млрд. лв, за да плащат 4,7% лихва“, попита бившият премиер. И подчерта, че по време на COVID кризата също са теглили заеми, но с много по-малка лихва – от 0,3%.

По думите му вчера пазарите са видели че България е неплатежоспособна и в тежка криза. „Лашнаха се по пътя на популизма и затова ни набиха високите лихви, ще плащаме години наред. Това е капан за всяко следващо правителство. Отидоха на тавана на дълга. Това което наричат социална политика ще доведе до фалита от 97-ма“, прогнозира Борисов.

За да илюстрира ситуацията, той отново извади графиките, които показват, че БВП на България вече е 2%. „С думи прости – ще изкараме 2,1 растеж, плащаме 4,47 лихва. Къде ще ни излезе сметката? Държавата е в спирала на дългове, които трябва да се връщат. Ето инфлацията, на графиките си личи, тя минава 20% и ще продължи, инфлация на всичко“, притесни се той за бъдещето. И подчерта, че ГЕРБ не обещават нещо без да изпълняват.

В следствие на Киро и Асен инфраструктурните проекти стават невъзможни да се решат, пресече той въпросите на местните медии за забавени проекти. И все пак заяви, че тунелът под Шипка ще стане, защото е геостратегически. Магистрала „Хемус“ също е задължителна.

„Без един капиталов проект, мост, магистрала, голямо нещо не направиха. Нямаше да е лошо да кажат: „Теглим 5 млрд., правим седми реактор на АЕЦ „Козлодуй“, след години ще започне да се изплаща. Правилно щеше да е“, смята бившият премиер. А ексфинансовият министър Кирил Ананиев добави, че в момента се теглят заеми, за покриването на текущи нужди и обвини Асен Василев, че е „най-неадекватният в правенето на годишни финанси. Според него тегленето на заем е закъсняло и е на по-висока цена от тази, която е могло да се постигне.

„Те не постно зеле, те на скрап тавичката ще дадат. Не манжда, тавичка няма да имате – банките и нея ще вземат“, предупреди Борисов.

Ако продължават така, от март – април виждам МВФ да дойде и да управлява финансите, това се е случвало. Така не се управлява, това е див популизъм. Викат: „Давайте на пенсионерите“ – да, ама ние трябва да ги изкараме тия пари“, продължи той. И добави, че причиненото от Петков и Василев ще се поправя години наред с къртовския труд на всички българи

Ако народът има инстинкт и усет, трябва да разбере, че му се е случило нещо лошо и да изиска от всички политици стабилна програма как да излезем от кризата, настоя Борисов.