Официално от ПЕС: В Лисабон БСП подкрепи напълно Истанбулската конвенция

Официално от ПЕС: В Лисабон БСП подкрепи напълно Истанбулската конвенция

0
99
бсп
Корнелия Нинова

Корнелия Нинова излъга, че родните социалисти са гласували против

Българската социалистическа партия (БСП) е участвала пълноценно в процеса по обсъждане, редактиране и окончателно приемане на Истанбулската конвенция в процедурата на обсъждане в ПЕС – Партията на европейските социалисти.

Това се посочва в становище, разпратено до медиите от страна на ПЕС, в което се отговаря на получени запитвания от българските медии.

От БСП не са изразили никакви възражения и забележки в рамките на процедурата на обсъждане, гласуване и приемане на Резолюцията на ПЕС „За Прогресивна Европа – Обновление“, приета на Съвета на партията в Лисабон на 1 и 2 Декември 2017.

От ПЕС поясняват, че проектът за резолюция е изпратен до всички партии членове на ПЕС по е-мейл в края на октомври 2017 г., след което са се провели двумесечни консултации по текста по имейл и на срещи на координационния съвет на ПЕС, на които БСП е имала свои представители, но не е отправяла възражения.

От БСП се обявиха твърдо против Истанбулската конвенция, която бе приета от Министерски съвет и влезе за разглеждане в парламента. Вчера лидерът на партията Корнелия Нинова обяви, че Цветан Цветанов лъже, че по време на заседанието на Съвета на ПЕС в Лисабон е подкрепила конвенцията. На нито един международен форум не съм гласувала за нея, обяви Корнелия. Но се оказа, че тя лъже, опровергана от другарите й от ПЕС.

От ПЕС посочват и целия път, по който е минало гласуването на Истанбулската конвенция:

На предварителното обсъждане и дискусия по проекта за Резолюция на заседание на президиума на ПЕС, проведено на 24 ноември 2017 г. в Брюксел са присъствали заместник-председателят на БСП Деница Златева и г-н Кристиан Вигенин.

От БСП тогава не е изразявано желание за редакции на това заседание, въпреки че това са направили тогава редица партии и организации.

Нито едно предложение за редакции по частта от текста, касаеща Истанбулската конвенция не е постъпило от нито една от партиите членове на ПЕС.

Финално резолюцията е обсъдена, подложена на гласуване и приета с мнозинство по време на пленарното заседание на Съвета на ПЕС в Лисабон на 1 декември 2017 г. Делегати с право на глас от БСП на съвета в Лисабон бяха председателят Корнелия Нинова, и зам-председателите Деница Златева и Кирил Добрев.

В резолюцията на ПЕС от Съвета в Лисабон, За Прогресивна Европа – Обновление, изрично е записано, че Партията на Европейските Социалисти се обявява „за“ уеднаквяването на заплатите и пенсиите между мъжете и жените, „против“ насилието над жени и „за“ ратификация и прилагане на Истанбулската конвенция.

Нито една партия от ПЕС не е изразила резерви по тази част от текста. Резолюцията е гласувана със 188 гласа „да“, 13 гласа „въздържал се“ и нито един „против“.

Според правилата на ПЕС, ако партия-член има резерви към част от документа или към целия документ и по някакви причини делегатите не са взели участие в дискусията (например не са били в залата), то тази партия има възможност да заяви в секретариата на Съвета, че желае нейните забележки да се включат в протокола. Така например направиха от Шведската Социалистическа Партия, които имат резерви по друга тема от Резолюцията и това е отбелязано на страница 2 от протокола на Съвета.

Официално от ПЕС: В Лисабон БСП подкрепи напълно Истанбулската конвенция.