Папата към Борисов: Останах много доволен, защото сте един здрав народ

Франциск бил добър приятел на България

0
316
папата
Срещата между папа Франциск и премиера Борисов преди отпътуването на светия отец. СНИМКА: ПРЕССЛУЖБА НА МС

Народът се радваше, видях го, обяви премиерът

Останах много доволен, защото сте един здрав народ. Благодаря ви, че се стремите да поддържате добри отношения със съседните страни, да изграждате мир, мостове“, каза Негово Светейшество на министър-председателя Бойко Борисов, който го изпрати на летище София.

Светия Отец беше на Апостолическо пътуване в България между 5 и 7 май. Днес то ще продължи в Република Северна Македония.

Премиерът Бойко Борисов благодари на Негово Светейшество папа Франциск за това, че посети страната ни и подчерта, че България ще продължава да работи за мир в региона. „Правя го по убеждение. „Добрият съсед е повече от роднина“ – казваме в България. Народът се радваше, видях го“, посочи министър-председателят.

Продължавайте да изграждате мир, сейте добро“. С тези думи завърши срещата между Негово Светейшество папа Франциск и министър-председателя Бойко Борисов.

Благодаря за организацията около посещението на Папа Франциск в България. Искам да се извиня на тези, на които не го харесват и сме им причинили неудобство с тежкия трафик. Тридневното му посещение е една добра реклама за България. Всички медии отразяват посещението му. Призивите му за мир, отношение към децата, хората, мисля, че беше едно добро посещение. Това каза премиерът Бойко Борисов след отпътуването на Светия Отец.

Най-силното му послание бе за мира. В негово лице имаме един голям приятел на България“, допълни той.

Борисов увери, че ние винаги сме били толерантни към бежанците, векове наред. „Винаги много ясно съм разграничавал хората, които бягат от войните от икономическите имигранти и тези, които нелегално искат да влязат в страната, нарушавайки закона. И ние така сме бягали и са ни приютявали. Нищо различно не каза от това, което навсякъде казва. Затова много стриктно пазим нашата граница“.

Той коментира и отказа на представители на нашата църква да се включат в молитвата за мир на Папа Франциск. „В божиите работи не се бъркам. Господ е назначил и папата и патриарха. Беше ми много приятно, когато папата целуна кръста на нашия патриарх. След това от църквата решиха друго да правят“.