Парламентът прие на първо четене спешните промени в антикорупционния закон

Поправките бяха направени след тълкувателно решение на ВКС

0
36
кодекс
Снимка: архив

Против бяха само 25 депутати

Със 116 гласа „за“, шестима „против“ и 25 въздържали се парламентът прие на първо четене спешните промени в антикорупционнния закон, касаещи отнемането на незаконно придобито имущество.

Депутатите препотвърдиха решението на правната комисия, като приеха измененията, според които делата за отнемане на имущество могат да продължат независимо от това дали е доказано или не извършване на престъпление.

Поправките бяха направени след тълкувателно решение на ВКС, според което можеше да се прекратяват дела за отнемане на незаконно придобито имущество, ако има оправдателна присъда.

Ако някой реши да се занимава с политическа дейност, да заповяда да се яви на избори. Някой промени правилата на футболния мач, след като мачът беше започнал. Мач, благодарение на който, България получи най-положителния доклад от много време насам и можете да сте сигурни, че огромна заслуга за това е на работата и на резултатите КПКОНПИ. Сега с този законопроект вносителят предлага да възстановим правилата”, каза депутатът от ДПС Хамид Хамид.

Депутатите създадоха и анкетна комисия, която ще проверява скандала около получаването на български лични документи. Тя ще проучи обстоятелствата около изнесена информация в българските и европейски медии за схема за търговия с българско гражданство. Комисията беше оглавена от Йордан Цонев от ДПС.