Парламентът прие окончателно промените в антикорупционния закон

Само от БСП бяха против

0
36
кодекс
Снимка: архив

Те бяха предизвикани от тълкователното решение на ВКС

Почти без дебати депутатите приеха окончателно промените в антикорупционния закон, гласувани след първото тълкувателно решение на ВКС. То реално блокираше работата на комисията „Антикорупция“, а над 300 производства за незаконно имущество бяха поставени под риск. Така народните представители решиха проверките за незаконното имане да не бъдат безсрочни, а законът да не няма обратно действие. Това стана възможно, след като вчера на заседанието на правната комисия вносителите на тези две предложения Хамид Хамид и Данаил Кирилов си ги оттеглиха. Причината за оттеглянето им беше главно започналата процедура по ново тълкувателно решение на ВКС.

Най-важната поправка в закона обаче, заради която народните представители тръгнаха да променят закона, беше прекратяването на наказателното производство да не възпрепятства внасянето на искове в съда за отнемане на незаконното имущество.

Обструкции декларираха само депутати от БСП, които обвиниха, че управляващите рушат демокрацията с тези поправки.

„Тази комисия, както и узаконяването на действията й са част от популизма на ГЕРБ. Опитвате се да внушите, че сте готови да се борите с корупцията, но към кого и как да случва да е под ваш контрол“, укори управляващите Красимир Янков. Колегата му социалист Валери Жаблянов

нарече поправките „позор за конституционния ред“, защото не може обявени за невинни граждани да продължават да търпят санкции от гражданската конфискация.