Парламентът освободи шефа на здравната каса, който подаде оставка преди 5 месеца, а днес я оттегли

0
56
парламент
Снимка: архив

Решението бе взето с 116 гласа „за“, 56 „против“ и без „въздържали се“

Парламентът прие оставката на Станимир Михайлов като управител на Националната здравноосигурителна каса. Това се случи пет месеца след нейното подаване и часове след като бе оттеглена.

Решението бе взето с 116 гласа „за“, 56 „против“ и без „въздържали се“. От „Има такъв народ“ не участваха в гласуването.

Предложението за включването в дневния ред на оставката дойде от ГЕРБ, ДПС и “Възраждане” в началото на пленарното заседание.

Росен Желязков представи проекта на решение на Народното събрание за гласуване оставката на управителя на НЗОК Станимир Михайлов. В решението се посочва, че оставката е подадена на 1 декември 2023 г. поради лични причини.

Въпреки това до момента оставката не беше придвижена повече от пет месеца. Станимир Михайлов бе номиниран за шеф на НЗОК от ПП-ДБ.

По време на дебатите Васил Пандов от ПП-ДБ излезе на трибуната и обяви, че Михайлов е оттеглил оставката си.

„В деловодството е заведено оттегляне на оставката от г-н Станимир Михайлов в 10 часа и 12 минути. Предлагам точката поради липсата на предмет да бъде оттеглена“, заяви Пандов. От ГЕРБ-СДС заподозряха, че това е станало под натиск. „Още днес ще подадем сигнал това да бъде разследвано“, заяви от парламентарната трибуна депутатът Костадин Ангелов.

Управителят на Националната здравноосигурителна каса и подуправителят проф. Момчил Мавров депозираха изненадващо писма с оставките си в деловодството на Народното събрание през декември. Това се случи само ден след избора на Мавров

Оставките бяха подадени след среща между лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов и министъра на финансите и съпредседател на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) Асен Василев. На разговорите е присъствал и председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски.