Патриотите предложили на Цветанов поста на вътрешен министър

ЕНП е категорично против ГЕРБ да подкрепи правителство на националисти, популисти и фашисти

0
121
Цветан Цветанов
Цветан Цветанов

Заради това Борисов заподозрял опит за преврат срещу него

Това била една от сламките за евентуална подкрепа на ново правителство на ПФ  и Реформаторския блок от страна на ГЕРБ. Вътрешното министерство е стара „слабост“ на Цветанов, който доста страда от факта, че Борисов не го допусна до поста във втория си кабинет. Затова Цветанов имаше странно отношение към наследниците си в МВР  Йордан Бакалов,  Веселин Вучков, дори любимката на Борисов Румяна Бъчварова.

Затова патриотите решили да натиснат шефа на ПГ  на ГЕРБ по най-болното му място.  Твърди се, че Цветанов бил поласкан от предложението, но за да не го заподозрат  в задкулисни игри срещу ГЕРБ,  звъннал на Бойко Борисов, който по това  време беше в Унгария. Самият Борисов, обаче  заподозрял  интриги срещу него с тази оферта на ПФ  и опит да бъде сменен с преврат от лидерското  място в партията.

Затова наредил офертата за подкрепа на евентуален кабинет с мандата на Патриотичния фронт да бъде отхвърлена, както бе обещал предишният ден след Консултативния съвет по национална сигурност при президента Плевнелиев . Това наложило и спешната сбирка на ГЕРБ. На нея Цветанов заявил на депутатите, че „журналистите чакат отвън, няма време за спорове“ и предложил парламентарната група да излезе официално с позиция да на подкрепи нов кабинет в рамките на този парламент. Точка на дилемата сложило телефонно обаждане от Жозеф  Дол, шеф на групата на Европейската народна партия в Европейския парламент до Борисов. Дол заявил директно, че ЕНП  е категорично против подкрепа за правителство на националисти, популисти  и фашисти.