Председателят на парламента: Длъжни сме да продължим каузата на предците ни

Призова за съхраняване духа на съгласието

0
61
парламент
Председателят на парламента в Пещера. СНИМКА: НАРОДНО СЪБРАНИЕ

Днес, когато Европа е на кръстопът, все повече са ни нужни светлите примери на българското Възраждане, обяви в Пещера Цвета Караянчева

Длъжни сме да продължим каузата на предците ни – да работим за съхраняване духа на съгласието и всички заедно да отстояваме принципите на българската държавност, заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева на тържествената заря-проверка в Пещера по повод Деня на храбростта, празник на Българската армия и празника на града.

Днес, когато Европа е на кръстопът, все повече са ни нужни светлите примери на българското Възраждане и неговите апостоли – тия безсребърни проповедници на свободата, безразсъдни бунтовници с неподкупна съвест, платили с кръвта си високата цена на нашата независимост и превърнали се в еманация на общото стремление към чиста и свята република, подчерта председателят на парламента. Цвета Караянчева посочи, че Пещера e град с хилядолетна история и култура, осеян с църкви и светилища, с крепости, чешми и мостове, възпят в легенди и предания. Тук минало и настояще са вплетени в пъстра броеница – здрава и жилава като изконните народни традиции, добави тя.

Председателят на Народното събрание поздрави жителите на Пещера и отбеляза, че те са пазители на тази твърдина на българщината, в която хора от различни етнически и религиозни общности живеят в сговор и хармония. Вие сте мисионери и хранители на историческата памет, родолюбци, предани на род и родина, будни българи, които ме изпълват с вяра и осъзната убеденост, че България ще пребъде, обърна се тя към присъстващите на тържествената заря-проверка.

Председателят на парламента прие рапорта на командващия зарята и поздрави представителните роти от 61-ва механизирана бригада Карлово.