Десислава Атанасова: Твърдо убедените евроатлантически гласове бяха недостатъчни, а мнозинството предпочете да „спаси“ коалицията, а не цивилизационния избор

0
201
Десислава Атанасова

Чета коментари от „осанна“ до „разпни ги“

Десислава Атанасова, лидер на ПГ на ГЕРБ, фейсбук

Чета коментари от „осанна“ до „разпни ги“.

Длъжна съм да обясня позицията на ПГ ГЕРБ – СДС и гласуването на нашата парламентарна група пред нашите избиратели.

Заедно с това предоставям проект на решение – на ГЕРБ- СДС и окончателно приетия от пленарна зала – потвърдено искане на посланика на Украйна, както и резултатите от гласуването.

На 29.03 ПГ на ГЕРБ – СДС първа заяви позиция и внесе проект на решение за оказване на военна и техническа помощ на Украйна.

Днес това решение НЕ беше подкрепено.

За него гласуваха ГЕРБ-СДС, ДБ и ДПС.

Проектът на Демократична България/ също за военна и техническата помощ/ също НЕ беше подкрепен, макар, че ГЕРБ – СДС гласува „ЗА“.

Решението, което получи 200 гласа „ЗА“ е по искане на Украинската държава/ прилагам официалното писмо на посланика на Украйна/.

ГЕРБ – СДС подкрепи :

– бързото приемане на Украйна в ЕС

– хуманитарната помощ

– помощта за бежанците

– справянето с продоволствената и енергийната криза

– ремонтът на военна техника

– доставките на храна и лекарства за Украйна

Убедени сме, че и без решение на НС, правителството можеше да окаже такава помощ, но беше редно да подкрепим Украйна по всякакъв начин, дори и половинчато по нашите разбирания. Вариант 2 – обща позиция с „Възраждане“

Вариант 3 – никаква позиция.

Истината е, че твърдо убедените евроатлантически гласове бяха недостатъчни, а мнозинството предпочете да „спаси“ коалицията, а не цивилизационния избор.

По тази тема въпросите не са към опозицията, защото писмото от Зеленски, на практика се оказа реална техническа помощ за коалицията.

„Ястребите ДБ и ПП“ (бурно аплодирани за своята „безкомпромисност“ и думата „позор“ миналата седмица), май се оказаха врабчета, скрити под крилото на най-старата птица – майка и бързо преосмислиха червените си линии.

Чии решения и позиции са правилните, историята ще покаже.

Дотогава, нека който се смята за безгрешен пръв хвърли камък срещу нас.