Президентът дава третия мандат на Реформаторския блок

Ако един ден народът пак прецени - ние сме готови да управляваме, обяви Борисов

0
77
кодекс
Снимка: архив

Почти на 100 % отиваме на предсрочни избори

С голяма степен на вероятност ще дам третия мандат за съставяне на ново правителство на Реформаторския блок“, обяви президентът Росен Плевнелиев пред „Панорама“ по БНТ. „Моето лично убеждение, че има какво още да се свърши в 43-ото Народно събрание, добави той. „Не мога да поставя на карта европейското бъдеще на България. Избрах България да върви на Запад“, каза още той. „Изборът на България е изборът на Левски, на будителите, изборът ни е да бъдем достоен член на европейското семейство“, обясни Плевнелиев.

Тази сутрин Борисов върна мандата от името на партия ГЕРБ.

Институциите ще кажат дали вървим към парламентарни избори, каза току-що Бойко Борисов като върна мандата за правителство на Росен Плевнелиев. Считам, че в политиката трябва да има морал и достойнство. „Когато правехме правителство, бяхме на хипотезата избори до дупка. Каквито и компромиси да правехме, всеки път в парламента, бяха за благото на страната. Сега този кабинет се изчерпа като възможност. Винаги съм държал на дадените думи“, заяви той.

„Дори и да трябва да има служебно правителство, нищо лошо не се е случило. Точно това е демокрацията. Предсрочните избори в тази ситуация са най-демократичното нещо, което може да се случи. Народът ще каже как точно иска да е нареден парламентът“, каза премиерът в оставка. „Мисля, че всички опити, в този парламент да се направи правителство, са невъзможни. Мислех, че сме в приятелски отношения с нашите колеги патриотите. Учудвам се на техните приказки през последните дни, но те явно са в предизборна кампания вече“, каза той. Минахме през изключително тежки кризи.  Аз съм доволен, че всички дават положителна оценка за правителството. „Ние ще подкрепим състава на правителството, но по никакъв начин няма да участваме във властта. Ама какво се оказа онзи ден, всичко което те искаха, в програмата на ГЕРБ, е записано по друг начин“, каза Борисов. „Трябва да се управлява тогава, когато си спечелил изборите, ако един ден народът пак прецени – ние сме готови“, допълни Бойко Борисов.

По-късно от БСП обявиха, че също ще върнат мандата за съставяне на правителство.

А от Реформаторския блок се оплакаха, че дори да получат третия мандат от президента няма как да съставят правителство без подкрепата на ГЕРБ.

Така страната отива на поредните предсрочни избори, най-вероятно на 26 март или в началото на април.

.