Президентът не подписа назначението на новия шеф на ВАС

Въпросът е принципен, обяви държавният глава

0
93
Георги Чолаков
Георги Чолаков

Изборът на Георги Чолаков е върнат на Висшия съдебен съвет

Президентът Румен радев съобщи, че очаквано няма да подпише назначението на Георги Чолаков за председател на ВАС. Това стана ясно на летището, докато президентът заминаваше за Полша.

„Въпросът е принципен. Днес върнах избора. Очаквам нeговото предложение , на ВСС, съобразено с всички законови процедури и морални изисквания“, заяви Радев, попитан от Би Ти Ви с какви мотиви връща процедурата.

ВСС гласува на извънреден пленум в понеделник 11 септември кандидатурата на Георги Чолаков –  едва 3 седмици преди седмият състав на Съвета да си тръгне. На следващия ден – 12-и, стана ясно, че кандидатурата е изпратена мълниеносно на президента за подпис.

Радев обаче предпочете да „тупа топката“, като няколко пъти даде да се разбере, че щял да „помисли“ за най-висшия административен съдия. През това време той се скара с ГЕРБ заради връщането на сделката за „Грипен“, а периодът съвпадна и с посещението му в САЩ на Общото събрание на ООН.

Иначе Чолаков е утвърден два пъти от общо събрание на отделенията във ВАС. Поради тази причина и във ВСС за него гласува впечатляващият брой от 20 кадровици.