Президентът Радев писал опорни точки за „Грипен“ на Орешарски

Ако хората знаят какво е правил тогава Радев, ще им се изправи косата, твърди народният представител

0
361
радев
Документът от времето на управлението на Пламен Орешарски

Депутатът Антон Тодоров извади скандални документи, че бившият шеф на ВВС лобирал за шведските изтребители

Президентът Румен Радев твърди, че лобистите са победили при избора на нов военен самолет за армията, но истината е коренно различна. Това обяви депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров по телевизия BIT. Той показа в ефир два скандални документа. От тях става ясно, че Румен Радев, в качеството си на шеф на Военно въздушните сили активно е лобирал за избора на самолетите „Грипен“. Първият документ е от 2014 г.

От кабинета на премиера Орешарски изпращат до тогавашния шеф на ВВС Румен Радев писмо, в което обясняват, че  на 17 юни предстои среща на министър-председателя с един от изпълнителните директори на концерна „СааБ“, който произвежда „Грипен“. Орешарски иска от Радев да му подготви опорни точки и да присъства на тази среща, която цели дългосрочно сътрудничество.

Малко  по-късно Радев изпраща отговор до премиера със справка за „Грипен“, опорни точки и защо да се закупят тези самолети от България. Тоест от тези документи става ясно, че сегашният президент е бил активен участник в среща само с единия възможен участник в преговорите за покупка на военни самолети.

Той е подготвил на премиера опорните точки, които да мотивират определен избор, зад който явно стоят лобистки интереси, посочи Тодоров. Той допълни, че в  изпратените от Радев документи присъства и констатацията, че „Грипен“ „отговарят на минималните изисквания на българските ВВС“.

Защо тогава точно служебното правителство, назначено от Радев финишира като победител в конкурса самолетите на шведите, пита Тодоров.
Ако хората знаят какво е правил тогава Радев, ще им се изправи косата, а нас ни обвинява сега в лобизъм. Аз не обвинявам в нищо президента, той е чист като сълза, подхвърли иронично народният представител.

Той увери, че специалната парламентарна комисия ще изготви доклада и ще разсекрети важни документи. От тях ще стане ясно, кой е лобистът. По тази тема президентът Радев говори като нискоразряден политик, добави още Тодоров.