Президентът Росен Плевнелиев: Радев може да навреди на германската инвестиция

Освен че манипулира, Радев показва и дълбока некомпетентност

0
460
президент
Росен Плевнелиев

Преговори не се водят с „Фолксваген“, а с „Шкода“ – водят се от правителството, Радев няма нищо общо, съобщи той

Президентът Радев отново заблуждава и манипулира българското общество, казвайки днес в Асеновград: „Специално за завода на „Фолксваген“ аз поканих германския президент.“ Това заяви президентът на републиката (2012-2017) Росен Плевнелиев в коментар на думите на действащия държавен глава пред „24 часа“.

Той изреди и следните аргументи:

Първо, в делегацията на германския президент нямаше изобщо представител на „Фолксваген“. Точно обратното – екипи на немската компания преговарят с правителството и автомобилния клъстер на България повече от година, като президентството няма абсолютно нищо общо с това.

Второ, не е „Фолксваген“, а е „Шкода“. Освен че манипулира, Радев показва и дълбока некомпетентност. Повтарям, преговорите досега се водят не от екипи на „Фолксваген“, а от екипи на „Шкода“.

Трето, самото политическо говорене на Радев по темата означава дълбоко неразбиране на процеса на преговори, който е изцяло експертен. Решението също е експертно.

Политизирането на темата е дълбоко погрешно. Самото говорене пречи, независимо от кого, още повече от президента. Решението може да се вземе скоро, но може и с известна степен на вероятност да се отложи. Политическото говорене на Радев е контрапродуктивно и ще ни отдалечи, нещо повече – ще произведе крайно негативна реакция на инвеститора“, предупреди Плевнелиев. И призова: „Като почетен председател и създател на автомобилния клъстер на България, апелирам президентът да стои настрана, както досега. По проекта работим и преговаряме заедно с правителството повече от година. Радев не е имал нищо общо. По-добре и да няма.“

Българското общество днес получи още едно доказателство за разликата между популисти, в случая Радев, и обществено отговорни лидери, които мислят и действат дългосрочно, наистина искат тази стратегическа инвестиция да се случи, и именно затова мълчат и работят посветено повече от година“, заключи Плевнелиев.