Премиерът: Безработица има за тези, които не искат да работят

Нинова не знае какво сме говорили с президента и коментира, заяви той

0
58
премиер
Борисов на откриването на завода в Пазарджик. СНИМКА : МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ

БСП се явиха на президентските избори с независим кандидат, не сме се състезавали с тях, отсече Борисов

Безработица има за тези, които не искат да работят. Това каза пред журналисти премиерът Бойко Борисов, който присъства на официална церемония по откриването на нов завод за автомобилни части на германската фирма „Костал“ в Пазарджик.

 “Безработица реално няма. Безработица има за тези, които не искат да работят. Проблемът ни е сега много бързо през техникумите, през дуалното обучение да образоваме повече, да повишаваме квалификацията.

От 1 септември с програмата, която сме направили, всяко българско дете да е в училище и, който го възпрепятства съответно да получава санкция, защото в последствие виждате – инвеститорите са тук, а ние не можем да им отговорим с високо производителна и квалифицирана работна ръка“, заяви премиерът.

„Днес можем да се поздравим с поредния добър партньор в България и да пожелаем в следващите години да се развие с тези 2 700 работници“, допълни той. „След срещата в Берлин нещата много потръгнаха и мога да се обзаложа с вас, че след септември, след изборите в Германия, много по-голям интерес ще има към България“, каза още Борисов.

Той се обърна към работниците с думите: „Дойде време да се радваме, че ви има“. Той обясни, че само преди няколко дни в Ямбол е открита огромна инвестиция, която е най-голямата на Балканите като разпределителен център.

„Ако е казал Господ през следващия месец ще открием в Плевен инвестиция за над 100 милиона лева с 8 000 работни места. Искам да благодаря на целия немски семеен бизнес, който е гръбнакът на немската икономика и разбира се на канцлера и на всички наши приятели там, защото България е дестинация за инвестиции на немските компании от Севлиево до Пазарджик, от Ямбол до Плевен. Из цяла България в момента строят заводи, а хубавото на тези заводи е, че всичко се изнася. Това може само да радва икономиката на една страна. И когато бяхме в Берлин дойде целият немски бизнес заедно с финансовия министър, защото интересът към нас не е интерес на думи, а той се случва“, каза още Борисов. Той допълни, че ние трябва да отговорим с квалифицирана, с дисциплинирана, с умна работна ръка, ако искаме просперитетът на държавата да върви.

На президентските избори БСП кандидат нямаха – подкрепиха независим кандидат. Така че ние с тях на президентските избори не сме се сблъсквали. Това каза пред журналисти в Пазарджик премиерът Бойко Борисов по повод нападките на лидера на БСП Корнелия Нинова, че на изборите за президент председателят на ГЕРБ е понесъл първата си голяма загуба и не е можел да я преживее.

„Корнелия Нинова не е спечелила президентските избори – първо с това подскачане от Бузлуджа лъжа до лъжа се говори. Второ, да бъдат малко по-скромни. На президентските избори те кандидат нямаха – подкрепиха независим кандидат. Така че ние с тях на президентските избори не сме се сблъсквали. Веднага след тях бяха парламентарните избори, когато бяхме аз и тя, и резултатът е категоричен – в полза на ГЕРБ – с 15 депутата повече”, обясни Борисов.

„Като чух от Сметната палата за това, какви нарушения е открила за президентските избори, малко ще ме е страх да коментирам толкова смело подобен въпрос. Още повече, ние с президента Румен Радев се видяхме, поговорихме, че дирекцията „Антикорупция” в ДАНС ще отиде в този голям орган, се избира от парламента и се назначава от парламента и ще бъде равно отдалечен. А Корнелия Нинова чула – не дочула коментира”, коментира Борисов.

„Корнелия Нинова не се беше явила на президентските избори. Аз знам какво правя и след това съм я победил категорично. И сега имаме 3,9% ръстът на икономиката, а по отношение на безработицата – на практика не можем да намерим работници. Бюджетът е на близо 2 млрд. лева излишък. С кои параметри Корнелия Нинова ще се похарчи – че събориха КТБ?

В техния мандат събориха КТБ. Какви списъци на политици иска? При нейния мандат събориха КТБ – видяхте стенограмите – нали много се гласихте да видите стенограмите при президента, очаквайки да видите, че има нещо скрито. Защо не коментирахте това.

Най-острият човек там бях аз по време на мандата на БСП – стига двуличие”, каза още Бойко Борисов.
Във връзка с очакванията му от визитата в Македония, той заяви: „Аз никога нямам очаквания. Когато нещо свърши, то е документирано“.
„Възползвали сме се от експертизата на всички, които са работили по този договор. С декларация парламентът го е подкрепил. Така че не виждам по какво може да се правят компромиси. Ние отиваме с ясен мандат от декларацията на парламента, че можем да подпишем този текст след като всички са го подкрепили в парламента, знаем, че ще се подпише и след това ще бъде ратифициран. Да изчакаме събитията“, коментира още Борисов, като подчерта, че жп и магистралната връзка между двете страни са особено важни.