От некадърност или умишлено Янев не е разбрал. ЦИК уточни, че се броят и гласовете

1
3137
Стефан Янев Снимка: 24 часа

Комисията иска от временния премиер да излезе с друга позиция за броенето на разписките

От некадърност или умишлено формалният премиер Стефан Янев опита да манипулира избирателите пред камерите на телевизиите.

Малко след като гласува, служебният премиер шокиращо обяви, че ще се брои само дали броят на разписките съвпада с броя на гласувалите в секцията.

Последва незабавна реакция на ЦИК.

Централната избирателна комисия изпраща уточнения до секционните избирателни комисии, че се броят и гласовете за партиите. Това се налага след изказване на служебния премиер Стефан Янев, който след като гласува обяви изненадващо, че СИК-овете няма да броят гласове, а само дали броя на разписките съвпада с гласувалите в дадена секция.

Машинното гласуване е достатъчно сигурно. Електронният ключ, с който се зареждат програмите в машините е притежание на държавата, на ЦИК, няма възможност допълнителни машини да бъдат използвани за вота днес. Уверявам гражданите, че всички мерки от страна на ЦИК и изпълнителната власт са взети, няма да бъде допусната възможност за манипулиране на вота. Още една с допълнителна проверка ще бъде направена, ще бъдат преброени само и единствено разписките в урната, и този общ брой ще бъде сравнен с протокола, който има машината, ако има 100 гласували, в урната трябва да има 100 разписки. Само и единствено това ще бъде проверено, няма да се проверява качеството на разписките, дали са сгъвани, изтъркани“, каза Янев без да бъде питан.

Това не съвпада с решението на ЦИК. От комисията са категорични, че освен броя разписки се сравняват и гласовете за кандидатите. Единствено няма да се броят преференциите. ЦИК е изпратила остро писмо до пресслужбата на Министерски съвет с искане Янев да коригира своето изказване, съобщиха запознати.