Премиерът се обяви за купуването на нови самолети

Обеща купуване на нови влакове до Бургас

0
87
борисов
Бойко Борисов

Борисов: България има двама партньори-ЕС и НАТО

Единственото ми изискване за самолетите е да са нови. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на публична дискусия между България и САЩ по измеренията на евро-атлантическата солидарност през българското председателство на ЕС и новите перспективите пред българо-американските съюзнически отношения.

„България има двама стратегически партньори – ЕС и НАТО. НАТО в лицето на САЩ. Това е посоката, която неотклонно следваме и се надяваме и в следващите години да продължаваме да следваме“, заяви Борисов.
По думите му темата за еврозоната зависи изцяло от Европейската централна банка.

„Това гарантира инвестициите, намалява лихвите по кредитите и на никого не можем да се сърдим, че Европа минава на 2-3 или повече скорости. Затова ние като политическа воля и процеси продължаваме да работим по темата. По показатели имаме всичко – имаме стабилна банкова система. В САЩ минаха избори, има ново ръководство и нови виждания по много от темите. Не мога да се съглася с излизането от Споразумението за климатичните промени, защото съм участник и знам с каква загриженост ЕС започна, отстоява и прие това споразумение. Нито една канализационна система успява да поеме водата, когато е над 35 л/кв. м“, допълни премиерът.
По думите му, докато проблемът в Крим стои, той генерира санкции. „Мненията са много противоположни. От да се увеличат санкциите, до да отпаднат“, добави той. Сега се задъхваме в решаването на социални и инфраструктурни проблеми и увеличаването на разходите за отбрана. Именно затова и влизането в чакалнята на еврозоната, повечето инвестиции, борбата с корупцията и контрабандата, убеден съм, че при една стабилност ще се справим.

Трите рода войски трябва да се превъоръжават паралелно. За самолетите – единственото ми изискване е да са нови. Така и така ще се вадят купища пари за тях, поне да са нови. Надявам се и в лицето на държавите, с които преговаряме, това да стои на тяхното внимание“, посочи той. Борисов подчерта, че няма да се вкара в темата кой самолет е по-хубав.
„Автомагистрала „Тракия“ стана тясна. Искаме и стратегически да променим мисленето в самия транспорт. Говоря конкретно за влаковете. Не може от 2006 г. да са купени влаковете и да не са си ги платили. Това трябва да го решим и трябва да се поръчат нови влакове и локомотиви, за да стане комфортен превозът и за София-Бургас да се ходи за 3 часа. Ще има интернет вътре. Сега всичко се движи само с коли, вътре с по 1 човек“, посочи премиерът.

 

„За Турция какво ли не сме чули. Те са на нашата граница и в едно нещо са изключително коректни – задържат мигрантската вълна на своя територия. Това е достатъчно основание да бъдем с тях в ежедневен диалог, защото нямаме натиск на границата. Най-сетне и Италия взе това решение от преди една седмица. Споразумението с Турция работи много добре. Подкрепям и италианския премиер да направим зони за сигурност извън ЕС. По-добре центровете да са в Турция, Либия, Йордания“, каза още Бойко Борисов.