Росен Плевнелиев: Радев обявява война на правителството, за да не може България да влезе в еврозоната

0
6430
президент
Росен Плевнелиев

Президентът не работи за единството на нация, казва неговият предшественик на поста

Като „генералска битка“ определи изявлението на Румен Радев предшественика му на поста Росен Плевнелиев, президент на България от 2012 до 2017 г. По-рано днес президентът  Румен Радев се обърна към нацията и сне доверието си от правителството на Бойко Борисов.

„Ето ви генералската битка се случва. Тази битка е между „добрия“ и „лошия“ генерал“, добави той и припомни, че в много свои изявления е говорил, че за президент на България имаме генерал популист, съобщава Dnes.bg.

Плевнелиев цитира сентенцията „Ако нямаш кауза, имаш нужда от война“ и призова да се запитаме каква е каузата на Румен Радев, който по думите му не се е посветил на единството на нацията и постоянно е бил контра на управляващите. Според него Радев е заложил само на картата, че той е морален стожер и моралната алтернатива за българските граждани, а накрая се е провалил.

„В не едно свое интервю съм предсказвал, че тази година ще сме свидетели на най-важната геополитическа битка в България – това е битката за влизането на страната ни в еврозоната. Ако България влезе в ERM II през април, това означава откъсване на България от руската геополитическа орбита. Това означава силна нова фаза на България в еврозоната, в богата и демократична Европа“, посочи Плевнелиев пред БНР.

Според него вече виждаме как всички, които са против това, се организират и ще действат.

По думите му най-голямата лъжа, която се разпространява през последните дни в България, е, че се прави реформа във валутния борд: „Това, което се случва сега, е изпускане на нервите на всички руски хибридчици, на всички, които не искат да влезем в еврозоната. Обявява се война на правителството, за да може България да не влезе в еврозоната“.

В България има консенсус, че валутният борд е това, което не трябва да се пипа, уточни Плевнелиев.

Според Плевнелиев президентът има право да снеме доверието си от правителството, както и самият той постъпи през 2013-а година спрямо правителството на Пламен Орешарски, но:

„Дотук Румен Радев не е дал нито едно решение на посочените проблеми в страната. Нека държавният глава да извика тези институции да работят заедно. Три години той не изгради никакво доверие с управляващите, а воюваше с правителството“. По думите му всички скандали са факт, но трябва да се даде решение за тях.

Оттук нататък президентът Радев ще прави всичко възможно, за да се проектира като алтернатива на правителството, прогнозира Плевнелиев и добави, че според него Румен Радев не се чувства добре като президент, а се бори за властта.