След срещата Борисов-Барние : Правата на българите във Великобритания са гарантирани

Премиерът: Социалният и икономическият залог е голям и ако не се проведе правилно Брекзит, ще има много щети

0
40
борисов
Мишел Барние

Според главният преговарящ за Брекзит председателството на България ще бъде изключително важно

Българското председателство ще бъде изключително важно“. Това заяви Мишел Барние – главен преговарящ за Брекзит, след среща с премиера Бойко Борисов в Министерски съвет.

Барние припомни, че има вече споразумение с Великобритания за условията на разделянето, а една от темите е била положението на българските гражданите там.

„Съвместно с британците постигнахме споразумение, за да могат да бъдат гарантирани правата на българските граждани да пребивават и получават социални услуги“, допълни Барние и заяви, че това е важен резултат, постигнат при пълен консенсус.

По думите му през март започват разговори за бъдещите на връзки на ЕС с Кралството, като се засяга темата за икономиката и търговията.

Барние заяви, че България е добре подготвена за Председателството, а Брекзит ще бъде основна тема в дневния ред.

„Надявам се през следващите 6 месеца да бъдем добър тандем и да предвидим преговорите за Брекзит напред.“ С тези думи премиерът Бойко Борисов се обърна към  Барние.

Червените линии, които са, и за които разговаряхме с Тереза Мей, са гарантиране правата на българите във Великобритания пожизнено„, категоричен беше Борисов. След развода ще се договарят нови условия, защото сега още не се знаят параметрите на Брекзит.

„Към момента българските граждани, които са във Великобритания, трябва да знаят, че правата им са изцяло защитени“, потвърди отново премиерът.

По думите му социалният и икономическият залог е голям и ако не се проведе правилно Брекзит, ще има много щети.

„Червената линия, от която не трябва да се мърда – спазване на правилата на общия пазар“, добави Борисов.

„Оттук нататък се надявам в няколко сфери също да се намери баланс – в сферата на сигурността и във военното сътрудничество. Специални ни служби трябва да работят в пълна координация с британските служби по линия на тероризъм, миграция, пране на пари.“

Този Брекзит ще бъде труден, защото имаме план, имаме рамка, но политическата декларация, която октомври трябва да е приета, трябва да се подготви през тези 6 месеца. Трябва всеки един детайл да бъде решен през този период, а не след като започне самото излизане на Великобритания. Ще положим много усилия, не само аз, но и министрите на съветите, които ще председателстваме, за да имаме много единна и обща позиция по темите“, уточни Борисов.

Борисов заяви още, че по новият програмен период е започнало да се работи усилено. По 10 млрд. евро нетно ще липсват в бюджета на ЕС догодина с излизането на Кралството и трябва прецизно да се прави бюджета за разпределяне на средствата на съюза .

И както винаги с оптимизъм завършвам. Надявам се Великобритания да се завърне в ЕС, но това е само оптимизъм„, завърши Борисов.