Съкращават държавни чиновници с електронни услуги

0
77
правителството
Министерският съвет

Гражданинът не трябва да е куриер между институциите, обяви вицепремиерът Томислав Дончев

Част от чиновниците ще станат излишни. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев по време на представянето на проекта „Въвеждане на принципа на споделените услуги в организацията и работата на централната администрация“ заедно с постоянния представител на Световната банка за България Тони Томпсън.

Най-висша цел е каква услуга получава гражданинът, зави заместник министър-председателят и посочи, че гражданинът не трябва да е куриер между отделните институции.

По думите на Дончев се опитваме да следваме опита на развитите страни. Още от следващата година ще има централизирано звено за услуги например в сферата на счетоводството. В момента централизирано се възлагат обществени поръчки. Няколко са моделите и за въвеждане на споделени услуги.

Част от чиновниците, които ще се окажат излишни, ще бъдат преквалифицирани и най-вероятно и ще бъдат прехвърлени към други звена, стана ясно от думите на вицепремиера. Колко точно ще намалее държавната администрация Томислав Дончев обаче още не знае.

Над 100 са почивните бази, които се стопанисват от държавната администрация. Те обаче не се стопанисват добре и по всяка вероятност ще им бъдат взети.

Дончев сподели, че не знае коя е най-добре управлявана и коя – най-зле. Нямало обаче мотивация да привличат повече клиенти.