Турция възстанови бързо агентурата на ДИАНЕТ у нас

Остава впечатлението, че изгонването на турски граждани от ДАНС със съдействието на прокуратурата и МВР е било чисто предизборен трик

0
240
турция
Срещата на Ердоган с българските мюфтии в началото на март

Кога службите и външно министерство толкова бързо успяха да проверят новите емисари на Ердоган ?

Турция спешно е изпратила четирима нови емисари на тяхната дирекция по вероизповеданията-ДИАНЕТ на мястото на изгонените от България, научи Breaking.bg от запознати.

На 20 март в разгара на предизборната истерия около партия ДОСТ шефът на ДАНС Димитър Георгиев изгони от страната трима турски граждани като заплаха за националната ни сигурност-д-р Улви Ата, официално съветник по социалните въпроси в посолството, а неофициално главният мюфтия на България, който от името на ДИАНЕТ контролира мюсюлманската общност в страната.

Де факто Ата бе официалният представител на ДИАНЕТ, секретарят на валията на Одрин Ибрахим Таранджъ, също човек на дирекцията и депутата от партията на Ердоган Азис Бабушчи.

Според неофициална информация Ата разпределя парите, плаща заплатите и финансира главното мюфтийство, чийто сметки са блокирани. Твърди се, че месечно турската държава дава по 2 млн. лв. на мюфтийството, което си е пряка намеса във вътрешните работи на страната ни.

Два дни по-късно със заповед на шефа на ДАНС от страната бяха изгонени още двама турски граждани като заплаха за националната сигурност.  Първият изгонен се оказа имамът на шуменската „Томбул джамия” Ибрахим Иълмаз, служител на турската дирекция по вероизповеданията-ДИАНЕТ, вторият изгонен също е служител на дирекцията.

Всички те бяха изгонени по подозрение, че като духовници агитират за ДОСТ по разпореждане на турската държава. Както Фрог единствен писа сбирка на районни мюфтии в Турция в началото на март е предизвикала изгонването на секретарят на валията на Одрин Ибрахим Таранджъ като заплаха за националната сигурност. Според неофициална информация там е правена обработка на мюсюлманските духовници лично от президента Реджеп Ердоган в полза на партията на Местан.

От главното мюфтийство признаха с половин уста за тази сбирка, като се оправдаха, че не били запознати с факта, че президентът на Турция Реджеп Ердоган ще присъства на събитие в югоизточната ни съседка, на което са били поканени и районните мюфтии от България.

Ден по-късно в интервю за три телевизии главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че чрябва радикална промяна в Закона за религиозното образование и държавен контрол върху тези проповедници, учили в чужда държава.

„Изборите минаха и ДИАНЕТ тихомълком докараха нови четирима емисари у нас. Те вече са в България и възниква въпросът как толкова бързо Министерство на външните работи и службите са ги проверили и са им издали експерсно продължителни визи за престой в България ?“, заяви пред Фрог бивш разузнавач.

Остава впечатлението, че изгонването на турски граждани от ДАНС със съдействието на прокуратурата и МВР е било чисто предизборен трик, а не грижа за националната сигурност на страната.

Може би и затова Турция официално не реагира на мерките на българските власти спрямо техни граждани.