Уличиха кмет на Нинова в конфликт на интереси

БСП ще го подкрепи за втори мандат

0
583
кмет
Кметът на Ботевград Иван Гавалюгов.

Ботевградският градоначалник Иван Гавалюгов спрял четири административни производства срещу бившата си фирма

Комисията за борба с корупцията е установила конфликт на интереси при кмета на Ботевград Иван Гавалюгов, съобщава Медиапул. Според проверката на КПКОНПИ, Гавалюгов неправомерно е прекратил четири административни производства срещу фирма за изграждане на кабелни мрежи, на която той е бил собственик, преди да бъде избран за кмет от коалицията „ГДБОП“ („Гражданско движение за ботевградски обществен просперитет“). Въпреки, че е избран от коалиция неофициално в Ботевград се говори, че Гавалюгов е доверено лице на лидерката на БСП Корнелия Нинова. Тя го е харесала и ще го подкрепи за втори мандат на общинските избори есента.

Актовете срещу фирмата му са издадени още през 2014 г., година преди местните избори, на които Гавалюгов победи дотогавашния градоначалник Георги Георгиев. Като управител на дружеството той е подал възражения срещу установените нарушения, като процедурата е продължила да се бави още една година.

През 2015 г. Иван Гавалюгов прехвърля фирмата на жената, с която живее на семейни начала и която е майка на децата му. Малко след това, в качеството си на кмет подписва решения, с които прекратява производствата срещу семейното дружество.

Антикорупционната комисия посочва, че при това действие Гавалюгов е „бил повлиян от частния интерес на свързаното с него лице… облагата се изразява в избягване на санкция – в случая – премахване на незаконни строежи“. В решението се посочва, че кметът е трябвало да декларира, че има частен интерес по казуса, за да се отведе от решението. Това ли е новата „Визия за България“ на БСП, алтернативата на управлението и нейните кметове по места, питат ботевградчани

„При издаването на процесните заповеди Иван Гавалюгов в качеството му на кмет изцяло е възприел възраженията, направени от самия него в качеството му на управител. Същият издава индивидуални административни актове единствено и само на основание на собствените си възражения“, се казва в решението на КПКОНПИ. Кметът на Ботевград е обявил пред „Медиапул“, че ще обжалва установения конфликт на интереси, като отказва да коментира повече детайли по процеса, преди той да бъде приключен окончателно от съда.