Цачева: Правителството няма право да се меси в казуса с „царските имоти“

Въпросът трябва да бъде решен по законодателен път, обяви правосъдният министър

0
40
оставка
Цецка Цачева
Николай Димитров - ГЕРБ/СДС Ясен Киров - ГЕРБ/СДС
Николай Димитров - ГЕРБ/СДС
Ясен Киров - ГЕРБ/СДС

За хонорари по делото държавата е платила до момента над 1 млн. лв

Изпълнителната власт няма право да се меси в казуса с т.нар. „царски имоти“. Това е решението на работната група към министерството на правосъдието, огласено днес на пресконференция от правосъдния министър Цецка Цачева. В брифинга участва и министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Становището на работната група относно собствеността на имотите на семействата на починалите царе Фердинанд І и Борис ІІІ и на техните наследници е, че въпросът трябва да бъде решен по законодателен път, обяви Цачева.

„Опитва се да се намери извънсъдебно решаване на въпроса с царските имоти“, стана ясно от думите на министър Нанков. „Делата продължават“, допълни той.

ГЕРБ/СДС

На брифинга стана ясно още, че до момента за хонорари по четирите дела, които Симеон Сакскобурготски води срещу България в Страсбург, държавата е платила над 1 милион лева.

Сакскобургготски получи обратно имотите си през 2002 година, по времето, когато беше министър-председател. През 2009 г. обаче парламентът прие мораториум върху правото му да се разпорежда с тях.

Мораториумът трябваше да е временен, но действа и досега. На три инстанции държавата спечели делата за „Кричим“, Ситняково“ и „Саръгъол“. На две инстанции МРРБ спечели делата за „Царска Бистрица“ и бившето стопанство на УБО край Врана. Без решение на първа инстанция са само споровете за „Врана“ и за 16 500 дка гори в Рила.

Първото дело в Страсбург беше заведено от бившия премиер през 2010 г. заради отказа да му бъдат върнати имоти на него и на сестра му като наследници на бившите царе.

В другите три дела, водени от Сакскобургготски, се оспорва решението на българския съд резиденциите „Кричим“, Ситняково“ и „Саръгъол“ да бъдат върнати на държавата.