Цачева: Правителството няма право да се меси в казуса с „царските имоти“

Въпросът трябва да бъде решен по законодателен път, обяви правосъдният министър

0
40
оставка
Цецка Цачева

За хонорари по делото държавата е платила до момента над 1 млн. лв

Изпълнителната власт няма право да се меси в казуса с т.нар. „царски имоти“. Това е решението на работната група към министерството на правосъдието, огласено днес на пресконференция от правосъдния министър Цецка Цачева. В брифинга участва и министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Становището на работната група относно собствеността на имотите на семействата на починалите царе Фердинанд І и Борис ІІІ и на техните наследници е, че въпросът трябва да бъде решен по законодателен път, обяви Цачева.

„Опитва се да се намери извънсъдебно решаване на въпроса с царските имоти“, стана ясно от думите на министър Нанков. „Делата продължават“, допълни той.

На брифинга стана ясно още, че до момента за хонорари по четирите дела, които Симеон Сакскобурготски води срещу България в Страсбург, държавата е платила над 1 милион лева.

Сакскобургготски получи обратно имотите си през 2002 година, по времето, когато беше министър-председател. През 2009 г. обаче парламентът прие мораториум върху правото му да се разпорежда с тях.

Мораториумът трябваше да е временен, но действа и досега. На три инстанции държавата спечели делата за „Кричим“, Ситняково“ и „Саръгъол“. На две инстанции МРРБ спечели делата за „Царска Бистрица“ и бившето стопанство на УБО край Врана. Без решение на първа инстанция са само споровете за „Врана“ и за 16 500 дка гори в Рила.

Първото дело в Страсбург беше заведено от бившия премиер през 2010 г. заради отказа да му бъдат върнати имоти на него и на сестра му като наследници на бившите царе.

В другите три дела, водени от Сакскобургготски, се оспорва решението на българския съд резиденциите „Кричим“, Ситняково“ и „Саръгъол“ да бъдат върнати на държавата.