Вдигат заплатите на надзирателите в затворите

Малко над 6 милиона лева от тези пари идват от бюджета на правосъдното ведомство

0
70
правителството
Министерският съвет

Правителството отдели 15 млн. лева за увеличението

Около 15 млн. лв. ще бъдат отпуснати за увеличение на заплатите на служителите в затворите и на служителите от ГД „Охрана“, съобщи на брифинг министърът на правосъдието Цецка Цачева. Малко над 6 милиона лева от тези пари идват от бюджета на правосъдното ведомство, а другите ще бъдат отпуснати от държавния бюджет, след като министър Владислав Горанов се прибере в България.

„Синдикатите на ГД „Изпълнение на наказанията“ и ГД „Охрана“ бяха в протестни действия за изпълнение на исканията им по отношение на изравняване на възнаграждението с колегите им от МВР. В края на миналата седмица настъпиха добрите промени. Представителите на синдикатите приеха първоначално предложените им 6 млн. лв. за изравняване на заплатите. След този частичен напредък, във вчерашния ден бяхме поканени от Бойко Борисов, който предложи по ред определен съвместно със синдикатите и администрацията на Министерството на правосъдието да се извърши увеличение в размер до около 15 млн. лв. общо с тази сума от 6 млн. лв.“, коментира Цачева.

По думите след това със синдикатите са провели работна среща в Министерството и са се уточнили за конкретен график, който поетапно да изпълняват. Министърът поясни още, че парите трябва ще послужат за увеличение на заплатите на хората, които имат най-тежка трудова функция. Специфичните условия на труд ще бъдат увеличени със задна дата от 1 януари 2018 година. Цачева също така благодари на синдикатите, че нито един път не прекъснаха диалога с нея и на премиерът за разбирането му. До края на седмицата протестните действия на служителите от затворите и на ГД „Охрана“ са преустановени.